Kigyulladt tegnap este egy kémény a Rozsnyói utcában

Az összegyűlt korom és kátrány felizzott és lángra kapott egy családi ház kéményében vasárnap este. A tüzet az atádi tűzoltók fékezték meg. Érdemes évente a kéményseprő szolgáltatásait igénybe venni.

Vasárnap este fél nyolckor érkezett a riasztás, hogy városunkban a Rozsnyói utcában lángol egy kémény az egyik családi ház tetején. A füstelvezetőben felgyülemlett korom és kátrány izzott fel és gyulladt meg. A helyszínre a nagyatádi hivatásos tűzoltók szálltak ki, akik a lángoló égésterméket kikotorták és eloltották.

Ezt követően a tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a kéményt és környezetét izzást keresve. Ilyen forró pontot nem találtak, sikerült maradéktalanul eloltani a tüzet. A ház füsttel telítődött, így alaposan ki kellett szellőztetni. A lánglovagok értesítették a kéményseprőket a kémény kitakarítása céljából.

A kéményben lerakódott korom, kosz, és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő-szakemberrel átnézeti.

A magányszemélyek számára a kéményseprés ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a lakossági égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatát Somogy megyében is. A kéményseprés igénylése és időpontja egyeztethető a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, előbb a 9-es, majd az 1-es menüpont telefon nyomógombjával történő kiválasztásával.

Egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze 30 percet vesz igénybe. Persze csak akkor, ha minden rendben van. Ha az égéstermék-elvezetőt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt.

A nyitókép illusztráció. 

Megosztás