Az idősotthonban is látogatási tilalom van

Tömeges járványszerű megbetegedés miatt rendelték el a nagyatádi intézményben. Hatan kerültek kórházba: nehézlégzésre panaszkodtak, és csökkent a véroxigénszintjük. Azóta már jobban vannak.

A Naplemente Idősek Otthonában február 19-től rendelte el az intézmény orvosa a látogatási tilalmat határozatlan ideig.

Mint megtudtuk, előtte két nappal egy idős gondozott kórházba került: légszomja volt, csökkent a szaturációja, viszont nem volt láza. Másnap további négy lakó, harmadnap pedig még egy került kórházba ugyanilyen tünetekkel, vagyis összesen hatan.

Egyikük már aznap antibotikumos kezelés mellett vissza is került az otthonba, a többiek a napokban hazajöhetnek – válaszolta kérdésünkre Ivókné Pintér Melinda, a szociális szolgáltató központ igazgatója. – Azóta nem volt új megbetegedés. Mindenkit, aki tünetet mutatott az otthonban, covidra megszűrtünk, és valamennyi eredmény negatív lett. Egyébként pedig az összes lakónk és dolgozónk mind koronavírus, mind pedig influenza ellen oltva van.

Tegnap járványügyi kivizsgálást tartott a kormányhivatal népegészségügyi osztálya az idősek otthonában, és megállapították: nincs járvány. Így a látogatási tilalmat várhatóan egy-két napon belül feloldják.

Két napja rendelte el a Nagyatádi Kórházban – és valamennyi somogyi fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézményben, Kaposváron, Siófokon és Marcaliban is – a látogatási tilalmat a kormányhivatal. Előtte derült ki, hogy ugrásszerűen, 60 százalékkal megnőtt az influenzások száma Somogyban (a második legnagyobb arányban országosan).

A Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti figyelőszolgálatának friss adatai (7. heti, febr. 13-20. közötti) éppen ma várhatók.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás