Az internet minden sarkán leselkedik ránk a veszély – hogyan előzzük meg?

Február 5-ét nevezték ki a biztonságos internethasználat napjának. Ezen a napon szerte az országban az online világ veszélyeiről, és annak elkerüléséről tartottak előadásokat.

A szervezők közleménye szerint a biztonságos internet napjának – Safer Internet Day célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Programja akciótervéhez kapcsolódva több mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakraírta a safeinternet.hu.

A program keretein belül a szakemberek tájékoztatást akartak nyújtani az egész lakosságnak, de főleg azoknak a demográfiai csoportba tartozóknak, akik különösen nagy veszélynek vannak kitéve (első sorban a fiatal és idősebb generációk). Ennek érdekében tájékoztató akcióprogramokat szerveztek országszerte, melyben gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat az internettel kapcsolatos problémákról és lehetséges kezelésükről oktatták. 

Korábbi cikkünkben már az Atádhír is foglalkozott az internetes csalókkal, akik e-mailen keresztül veszik fel az emberekkel a kapcsolatot, és rendszerint álnévvel valamilyen hatalmas vagyont ígérve próbálnak meg pénzt kicsalni. 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai is a témában tartottak előadásokat az egész megyében több település iskolájában és kulturális központjában. 

Fogadják meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.
  • Fontos annak tudatosítása minden korosztály részére, hogy a közösségi oldalak felelőtlen használata számos veszélyforrás lehet.
  • Amit az életben nem tesz, azt ne csinálja online se! A való és a virtuális világ szabályai azonosak.
  • Fontos szabály, hogy minden regisztrációt igénylő oldalra más-más jelszót használjunk, és jelszavainkat havonta változtassuk.
  • Ne bízzon meg egy bejegyzésben, üzenetben, meghívóban se!
  • Vigyázzanak az ingyenes ajánlatokkal!
  • Ha valamit látatlanban előre kell lájkolni, NE tegye!
  • Sose kattintson olyan linkre, amely meghökkentő tartalmat ígér!
  • Egy videó megtekintéséhez telepítenie kell egy ismeretlen alkalmazást….NE tegye!
  • Gondolja meg, mit tesz közzé! Ami egyszer felkerül a világhálóra, az örökre ott marad. A túlzott kitárulkozással saját magát és környezetét is bajba sodorhatja.   

Az utolsó pontra érdemes külön figyelmet szánni. Ugyanis a mai fiatalok közt egyre gyakoribb tevékenység (sajnos) az intim felvételek küldése. Egyrészt nagy felelőtlenség ilyen fotók megosztása, hiszen onnantól kezdve a másik fél azokat bármikor felhasználhatja ellenünk. Úgy vélhetnénk, hogy privát üzeneteink, amelyeket messengeren, vagy Facebook segítségével váltunk partnereinkkel, csak számunkra láthatók (illetve azokak, akikkel a felhasználó azokat megosztja). A valóság azonban az, hogy a Facebook ezeket az adatokat, vagyis a személyes üzeneteket nemrégiben elérhetővé tette több harmadik félnek is, olyan üzleti partnereknek, mint a Spotify és a Netflix. Bár ezek a cégek kizárólag üzleti célokra használják fel az így megszerzett adatokat, mégis ijesztő belegondolni, hogy legszemélyesebb beszélgetéseink megtalálhatók egy óriásvállalat valamelyik szerverén, amelybe egy ott dolgozó bármikor beleolvashat. És ebbe beletartoznak egy meggondolatlan pillanatban elküldött intim fotók is. A Facebook korábban már számos személyes adatunkhoz hozzáférést biztosított más vállaltoknak, mint a fotóink, kapcsolataink listája, bejegyzéseink. Csak azért, mert nem érezzük a közvetlen hatását, ne higgyük, hogy online tevékenységünket senki nem látja. Így aztán valóban nem győzzük hangsúlyozni mi is: Amit egyszer feltettünk a világhálóra, az ott is marad. 

Fotó: police.hu

Megosztás