Ritkábban jár ki a falugazdász

Egyes helyeken ritkábban lesz, máshol teljesen megszűnik a falugazdász hálózat ügyfélfogadása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hatékonyságra hivatkozva hozta meg a döntést.

Országszerte számos településen hirdették ki az önkormányzatok, hogy a falugazdász ügyfélfogadási ideje február negyedikétől megváltozik. Míg a nagyobb járási központok kevésbé érintettek, addig sok faluban a heti rendszerességet a kétheti ügyfélfogadás váltotta fel, máshová már egyáltalán nem jár ki többet a falugazdász. Nagyatádon a földhivatal épületében lehet továbbra is a hét minden napján agrárügyeket intézni. A változás csak annyiban érintette városunkat, hogy a korábbi reggel 8 órás kezdés helyett most már 7:30-tól van ügyfélfogadás, illetve csütörtökön és pénteken csak délután kettőig. A járás falvaiban viszont korántsem hasonló a helyzet.

Összesen tíz község önkormányzatánál kérdeztünk rá az ügyfélfogadás változására. Ebből három faluban, Ötvöskónyiban, Belegen és Háromfán eddig sem járt ki a falugazdász, az itt lakók Segesdre és Nagyatádra jártak ilyen jellegű szolgáltatás igényléséért.

Taranyban korábban minden csütörtökön kijárt a falugazdász, mostantól csak minden páratlan héten, ugyanezen a napon. Hasonló a helyzet Lábodon, Görgetegen, Segesden, Szabáson és Somogyszobon: ezeken a településeken a korábbi heti ügyfélfogadást kétheti alkalmak váltották fel. Rendszerint a rendelkezésre állási idő hossza nem változott, általában 3-4 órás alkalmakra jár ki a falugazdász. Ugyanakkor például Kutason megszűnt a szolgáltatás. A Kutasi Önkormányzat tájékoztatása szerint a gazdáknak ezentúl Nagybajomba kell bejárniuk, ahol kibővített ügyfélfogadási idővel foglalkoznak a termelőkkel. A NAK több járásban hasonlóan járt el: több település ügyfélszolgálatait összevonta. Az itteni, időszakosan működő irodák legalább 3 órás nyitvatartással várják az ügyfeleket.

A falugazdászok főleg a helyi őstermelők számára fontosak: ezek a szakemberek foglalkoznak az őstermelői igazolványok kiállításával, meghosszabbításával, valamint folyamatos információ- és adatszolgáltatást biztosítanak a gazdák számára a kormányzati döntésekről, termésbecslésről, állapotminősítésről. És segítséget nyújtanak az agrárkamara tagjainak az agrártámogatás igénybevételében. A falugazdászok különösen azoknak a termelőknek jelentenek nagy segítséget, akik nem tudnak online ügyintézésben részt venni, vagyis főleg a szegényebb és idősebb gazdáknak. Az ő számukra a kamara falugazdász ügyfélszolgálati rendszerének módosítása jelentős nehézségeket okoz, hiszen a döntés nyomán számos kisebb település kikerült a hálózatból. Az agrárkamara a döntést hatékonysági érvekkel magyarázza.

A kamarának az ügyfélszolgálati rend átalakításával az a célja, hogy az eddiginél is hatékonyabban tudja kiszolgálni tagjai igényeit. A falugazdászok a felszabaduló időt arra fordítják majd, hogy aktívan megkeressék a tagokat, és olyan, testre szabott szolgáltatásokat kínáljanak nekik, ami hozzájárul versenyképességük növeléséhezolvasható a Nemzetei Agrárgazdasági Kamara oldalán.

A döntést érthető módon nem fogadták örömmel a somogyi gazdák sem. A várdai polgármester szerint olyanok döntöttek az emberek mindennapjait befolyásoló kérdésekben, akiknek fogalmuk sincs a vidéken élők helyzetérőlírta a Népszava. A nyugdíjas lakosságnak pedig korántsem mindegy, hogy az ügyintézéshez a helyi önkormányzathoz kell elmennie két utcával arrébb, vagy pedig egy másik településre. A helyi gazdák állítják: a döntés következtében a falugazdászok által kínált hasznos tájékoztatás nem lesz olyan könnyen elérhető, mint korábban.

Az indulókép illusztráció.

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás