Az iskolai dolgozók harmada nem kérte a tesztelést

A nagyatádi Bárdos iskolához tartozó tagintézményekben összesen 39-en nem éltek a koronavírust kimutató gyorstesztelés lehetőségével a múlt héten. Az eheti mintavételről később tudunk adatokat szolgáltatni.

Második hete végzik el a célzott csoportos intézményi teszteléseket a nagyatádi iskolákban és óvodákban. A múlt héten szerkesztőségünk megkapta a Bárdos iskola szűrési eredményeit, akkor 46 dolgozót teszteltek le, és 24-en utasították vissza a vizsgálatot. Az Árpád fejedelem iskola esetében nem rendelkeztünk pontos számokkal.

Azóta a Kaposvári Tankerületi Központ megtiltotta az iskolavezetőknek, hogy ezeket az adatokat a továbbiakban is kiszolgáltassák a sajtónak, így most levélben felvettük a kapcsolatot a központtal, és közvetlenül tőlük kértük a nagyatádi szűrési eredményeket. Egy napon belül választ is kapott a szerkesztőségünk. Válaszukat változtatás nélkül közöljük.

A Kormányrendelet alapján a pedagógusok országos tesztelése sikeresen lezajlott. A Tankerületi Központtól kapott adatok alapján, a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában és tagintézményeiben 2020.11.23 és 25-e között a központi tesztelésben 81 pedagógus vett részt, akik közül 1 főnek lett pozitív az eredménye.  Az intézményben 39 tanár nem élt az önkéntes tesztelés lehetőségével. Tantermen kívüli, digitális munkarend szerint tanul a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kettő osztály 2020. 11. 25-től 2020. 12. 03-ig.

A Bárdos Lajos iskolához további három tagintézmény tartozik: az Árpád fejedelem iskola, valamint a taranyi és háromfai iskola. Ezekben összesen 124 pedagógust és egyéb iskolai dolgozót lehetett volna tesztelni, bár közülük 3-4-en már karanténban vagy táppénzen voltak. Összesen tehát az elérhető személyzet 32,5 százaléka nem élt a covid gyorsteszt lehetőségével.

Megkérdeztük az egyik nem tesztelt pedagógust, hogy miért utasította el a mintavételt. Mint mondta, hamis biztonságérzetet kelthet a tesztelés.

– Két okból: az egyik, ez a fajta gyorsteszt, úgy tudjuk, nem tud teljes bizonyosságot adni a negatív eredmények esetében – mondta a neve elhallgatását kérő tanító. – A másik pedig, hogy csak egy pillanatnyi információt ad, gyakorlatilag annyit érintkezünk a gyerekekkel, hogy minden nap kéne tesztet csinálnunk, hogy biztosra menjünk. A legtöbb kollégám, aki nem vett részt a szűrésen, hasonlóan vélekedik.

A gyorstesztekről tudni kell, hogy érzékenységük változó lehet, előfordulhatnak fals negatív eredmények. Ez egyes termékek esetében 4-5 százalékban történhet meg, de akad olyan is, amelynek csak 60 százalékos az érzékenysége. Arról nincs információnk, hogy az intézményi dolgozókat milyen érzékenységű gyorsteszttel vizsgálják. A pozitív eredmény viszont teljességgel megbízhatónak tekinthető.

A Bárdos iskola és az Árpád fejedelem iskola is vezet nyilvántartást a fertőzöttségi adatokról, melyeket folyamatosan frissítenek.

A nyitókép illusztráció. 

Megosztás