Az ovisok harmada és az iskolások hatoda beteg Nagyatádon!

Nagyatádot is elérte az influenzajárvány. Ide később érkezett a betegséghullám. A napokban sok hiányzóról számoltak be az oktatási intézmények. Akadt olyan osztály is, ahol a tanulók több mint fele hiányzott.

– Az elmúlt időszakban egy emelkedést vettünk észre. Nem olyan nagyok a számok, mint mondjuk, ezelőtt 5-10 éve voltak. Az elmúlt években viszonylag alacsonyabb volt a mozgás a légúti betegségeket illetően. Most, az idei időszakban viszont a súlyosságban van eltérés. Tehát nagyon sok az influenzaszerű betegünk, és még sokkal több a szövődményünk. A szövődmények száma extrémen magas. Tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, ezek a leggyakoribbak. – mondta el az Atádhírnek dr. Fábián Csaba, háziorvos.

Az óvodákban és az általános iskolákban is egyre több a beteg gyermek. Az Árpád iskolában például 374 tanulóból 61 gyermek hiányzott a tegnapi napon. Vagyis kb. 15%-os a hiányzási arány az intézményben. Emellett minden nap előfordul, hogy a diákok a tanítási nap során jelzik: rosszul vannak. Gyakran belázasodnak, rossz közérzetre panaszkodnak. A Bárdos iskolában is hasonló a helyzet. Az igazgató szerint azonban még szerencsére nincs annyi beteg tanuló, hogy azt a fenntartó felé jelezni kelljen, hiszen a hiányzások száma nem veszélyezteti a zavartalan tanítást. A helyi óvodák vezetője elmondta, náluk is sok a beteg kisgyermek. A legnagyobb problémát abban látja, hogy a szülők nem várják meg, hogy a kicsik teljesen meggyógyuljanak. Túl korán viszik vissza az oviba még beteg gyermeküket. Emiatt aztán a gyerekek egymást fertőzik meg. Arról nem beszélve, hogy többen sajnos vissza is esnek a betegségbe. A betegség mindegyik oktatási intézményben általában 3-7 nap közötti hiányzást jelent.

Megkerestük a Nagyatádi Kórház vezetőségét is: az intézményben azonban még nincs jelen a betegség olyan mértékben, hogy szükség lenne részleges vagy akár teljes látgatási tilalom elrendelésére.

 

Megosztás