Öveket bekapcsolni!

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság rendkívüli forgalmi ellenőrzést tartott az elmúlt napokban, melyek célirányosan a passzív biztonsági eszközökre irányultak: biztonsági öv, gyermekülés, megfelelő láthatóság.

Fonyódon, Kaposváron és Marcaliban állították félre szúrópróbaszerűen a gépjárműveket február 13-án. Kiemelt figyelmet fordítottak a közlekedésrendészeti akciók során az úgynevezett passzív biztonsági eszközök előírásszerű használatának ellenőrzésére. Nem hagyták szó nélkül a biztonsági öv használatának elhanyagolását illetve vezetés közbeni mobiltelefon-használatot sem. 

Aktív közúti ellenőrzés zajlott Somogyban
Aktív közúti ellenőrzés zajlott Somogyban

Az ellenőrzések során a rendőrök külön javaslatokat tettek a sofőröknek a vezetéstechnikai és balesetelhárítási módszerekkel kapcsolatban. Továbbá ellenőrizték, hogy a járművek világítóberendezései is megfelelően működnek-e, a jelzőberendezések, ablaktörlők és gumiabroncsok állapotát is vizsgálták. Az akció a megfelelő láthatóságot, a megfelelő látásviszonyokat, és összességében a biztonságos közlekedés kellő tudatosságát kívánta a gépjárművezetőkben elültetni. 

Telefonozunk, telefonozunk?
Telefonozunk, telefonozunk?

A szakemberek a baleset-megelőzési tanácsok mellé hasznos közlekedésbiztonságot szolgáló ajándékokat adtak a járművezetőknek (többek között szélvédő sérülése esetén felragasztható matricát, jégoldót, jégkaparót).

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az alábbi tanácsokkal segíti közlekedőket:

  • Csak olyan járművel vegyenek részt a közúti forgalomban, amely biztonságos közlekedésre alkalmas és megfelel a jogszabályban előírt műszaki, illetve környezetvédelmi követelményeknek!
  • Mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek!
  • Fontos a megfelelő követési távolság megtartása az előttünk közlekedő jármű mögött, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni!
  • Elindulás előtt ellenőrizzék a jármű világító- és jelzőberendezéseit, és azt is, hogy a szélvédőmosó tartályban van-e elegendő ablakmosó folyadék!
  • Hosszabb utazás előtt vegyék figyelembe, hogy a téli időjárás miatt (havazás, jegesedés) előfordulhatnak útlezárások, ezért az esetlegesen kialakult torlódásokban hosszabb időt kell tölteni, ennek okán fontos, hogy a járműben legyen elegendő üzemanyag!

Balesetmentes közlekedést kíván a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság!

FOTÓK: police.hu

Megosztás