Azt hitték az atádiak, végre felújítják a Baross utcát – tévedtek

A térség legforgalmasabb útszakaszának áldatlan állapota miatt évek óta háborognak a lakók. A felújítását nagyon régóta szorgalmazza a város: erről immár 9 éve (!) folyik a levelezés a Magyar Közút Zrt-vel.

Úgy két hete megjelentek a munkagépek Nagyatád belvárosában, és lemarták a 68-as főút egy szakaszán az aszfalt egyenetlenségeit. A rendőrlámpás kereszteződés környékén, ott, ahol a nyomvályúk már rég balesetveszélyessé tették. A városban mindenki elkönyvelte magában: végre rendbe teszik a legforgalmasabb útszakaszt. Ám azóta is hiába várjuk az aszfaltozó gépeket.

Egyre nagyobb errefelé a forgalom. Nagyatád a térség gazdasági és közlekedési központja. A legtöbb gépjármű a 68-as főúton közlekedik. A határok közelsége miatt jelentős a nemzetközi kamionforgalom mind Barcs, mind a Balaton irányába, a 681-esen pedig Berzence felé. A megnövekedett építőanyag-szállítás még inkább megterheli ezeket a szakaszokat.

Évek óta többször is foglalkoztunk már az Atádhíren a nagyatádi és a városkörnyéki utak kritikán aluli állapotával. Legutóbb a nagyobb atádi cégek is arról panaszkodtak: mindegyik irányba rosszak a kivezető utak. Ám most ismét kiderült, nemhogy ezeket, de még a az említett rövid belvárosi szakaszt sem újítja föl az állami közútkezelő. Csak eltüntette a huplikat.

Hosszú évek sokadik megkeresése után egyszer csak, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül lemarták az utat, majd távoztak a közút emberei. Egy darabig vártunk, hogy befejezik a munkát, majd miután nem jöttek vissza, érdeklődtünk. A megyei igazgatóság azt a választ adta: ez így marad – mondta kérdésünkre Ormai István polgármester. – Vagyis a Magyar Közút Zrt. megszüntette a nyomvályúkat, a szó szoros értelmében a felszínt kapargatva. Még egy aszfalt záróréteget sem tettek rá. Nem gondolhatják komolyan, hogy ezt a félbehagyott munkát a város központjában évekig fogjuk nézegetni. Ez teljesen elfogadhatatlan. 

A valódi javításról pedig szó sem esik. Azt ugyanis már az állami közútkezelő többször is leírta, hogy itt komolyabb beavatkozásra lenne szükség: a teljes aszfaltburkolatot fel kellene marni a betonalapig, és újraaszfaltozni az utat. Ám erre nincs pénzük – hangzik az állami vállalat válasza évek óta.

Egyrészt ez a felmart út nyáron természetesen ugyanúgy fel fog gyűrődni. Másrészt teljes útfelújítás szükséges a Hotel Solartól a körforgalomig – érvelt Ormai István. – Az elmúlt időszakban is jelentős aszfaltburkolat-cseréket végzett az állam a környéken, vajon a térség legforgalmasabb útszakaszát, kereszteződését miért nem újítják fel?

A polgármester hangsúlyozta, a Magyar Közút Zrt. országos igazgatóságához fordul: találjanak végre műszaki megoldást és pénzt az út rendbetételére!

 

Megosztás