Készülődnek a nyári nyitásra a városi strandnál

Tegnap kezdték el feltölteni a strand medencéit, pünkösdkor tervezik a nyitást. Biztonsági okokból másfélszer több a vízben oldott fertőtlenítőszer mennyisége. A fogadható vendégek számát a napokban fogják meghatározni.

Pünkösdkor tervezik országosan a fürdők újranyitását, persze a járványra való tekintettel csak szigorú szabályozás mellett. Az új intézkedések már a belépésnél megfigyelhetők lesznek: eszerint a fürdők pénztárainál felfestéssel kell jelölni a betartandó távolságot, a pénztárosoknak kesztyűt, szájmaszkot kell viselniük, több fürdőben külön plexi védőfalat is kapnak majd. A fürdők területén óránként kell fertőtleníteni a vendégekkel érintkező felületeket, így a korlátokat, kapcsolókat, kilincseket.

Nagyatádon már március közepén megkezdték az újranyitáshoz szükséges munkálatokat a városi strand területén. A vizet leengedték, és vegyszeres kezelést végeztek valamennyi medencében. Általános takarító- és kertészeti munkálatokkal rendezetté tették a strand zöldterületeit és kabinjait. Tegnap pedig megkezdődött a nagymedence feltöltése.

Ezeken a
Ezeken a „gombákon” keresztül töltik fel a medencét

Ez egy hosszú, 8-10 napig tartó folyamat, megelőzendő a város vízellátó rendszerének a túlterhelése. Ezt követően a vizet klórral kezelik. A járványügyi helyzetre való tekintettel a korábbi, literenkénti 0,3 milligramm helyett most 0,5-0,6 milligrammot fognak használni. Ez csak elővigyázatosság, a fertőtlenítőszer olyan hatékony, hogy a koronavírus a vízben gyakorlatilag megsemmisül. Ezt követően a medence vizét öt napig forgatják, majd a hatóságok mintát vesznek belőle bevizsgálásra. Ha megfelel az előírásoknak, úgy a strand a tervezett időpontban kinyithat: a Nagyatádi Fürdők vezetősége május 30-án, szombaton tervezi a kinyitást.

Május 30-án nyit a strand
Május 30-án nyit a strand

Kérdés, hogy milyen feltételekkel, szabályokkal fogadhatják újra a vendégeket? Annyi biztos, hogy jövő nyárig nem oldják fel maradéktalanul a korlátozásokat. Az általános szabály szerint a fürdőkben a korábbi vendégszámnak a fele lehet, és csak a szabadtéri medencék üzemelhetnek. Éppen ezért például a nagyatádi gyógyfürdő belső medencéjét, valamint az uszodát még biztosan nem lehet majd használni a nyáron. A városi strand valamennyi medencéje viszont kültéri, így ezeket szabadon látogathatják a vendégek. A fürdők esetében betartandó szabályokról részletes leírást kaptak az igazgatók a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

Jelenleg ezeket a szabályokat tanulmányozzuk át, ez alapján alakítjuk ki az eljárásrendet – mondta el az Atádhírnek Kolics Tamás, a Nagyatádi Fürdők igazgatója. – Amit már most biztosan tudunk: a strand vendégbefogadó-képességére nem lesz nagy hatással a korlátozás, ugyanis olyan nagy a zöldterület, hogy eddig sem működött teljes vendégkapacitással. A zöld területen 16 négyzetméterenként egy fő tartózkodhat, a vízfelületekben pedig két méteres távolság van előírva. Ezt majd valószínűleg a személyzetnek kell ellenőriznie.

A medencéket már fertőtlenítették
A medencéket már fertőtlenítették

A strand valamennyi medencéje működni fog – tette hozzá az igazgató. Azonban az olyan vizi élményelemek, melyek a felszín fölé törnek, és nagy párképződéssel járnak, nem fognak üzemelni.

Az alsó csobogók működhetnek, viszont a fentről érkező viziattrakciók, mint a nyakzuhany az élménymedencében és a termálmedencében már nem. A csúszdákat viszont nem érinti a korlátozás – mondta el az igazgató.

A strand a megszokott nyitvatartással fog működni. A területén működő büfék üzemeltetői mind tervezik a kinyitást, a főbejáratnál található büfé és kölcsönző bérlésére pedig május 25-ig várják a pályázatokat. Mint megtudtuk strand termálmedencéje lesz az egyetlen hely, ahol gyógyvízben lehet fürödni, ugyanis a gyógyfürdő kinti medencéjét egyelőre nem tervezik megnyitni a vendégek számára, és az igazgató nem is tudta megmondani, mikor lesz esedékes. A fizioterápiás kezelések viszont, a medencés kezelések kivételével, a héten már igényelhetők voltak.

A medencés kezelések nem, de a kádas kezelések már igényelhetők
A medencés kezelések nem, d0e a kádas kezelések már igényelhetők

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás