Beázott a taranyi iskola, a tetejét helyreállítják

Az őszi tanévkezdésre elkészül a tankerület szerint. A januári esőzések  csúnyán leáztattak több tantermet, penészesek lettek a falak, felpúposodott a parketta, ezért a tanáriból alakították ki az új tornaszobát.

Sajnos, a beázás régóta tart, nem most kezdődött, az a sok eső egy hónapja csak az utolsó csepp volt a pohárban – mondja a faluban egy nagymama.

Valóban nem véletlenül nyert pénzt a tetőfelújításra már tavaly tavasszal a fenntartó. Ám a Kaposvári Tankerületi Központ pályázatát később felfüggesztették – sok más beruházással együtt -, mondván, nem jönnek az uniós pénzek, ahogy a településen emlegetik.

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

Kétségtelen, hogy a januári esőzések tették végképp tarthatatlanná a helyzetet: salétromos falak, penészes, dohos szag, felpúposodott parketta és lehullott vakolat maradt utánuk. Ráadásul a februári szélvihar még a tetőt is megbontotta a nyugati oldalon.

A nyitott ablakokon át igyekeznek szellőztetni a leázott termeket.
A nyitott ablakokon át igyekeznek szellőztetni a leázott termeket.

Leáztatott több osztálytermet, köztük a tornatermet is az esőzés. Ideiglenesen máshol kellett kijelölni egy tornaszobát, ezért a tanárit is költöztetni kellett – számoltak be a helyzetről a szülők.

A nagyatádi Bárdos iskola taranyi telephelyén jelenleg 24 diákot oktatnak 1.-2. és 3.-4. összevont osztályokban. Húsz éve még 124 gyerek járt oda. Hét éve szüntették meg a felső tagozatot a településen, ezért 5. osztálytól a diákok már valamelyik nagyatádi iskolában tanulnak tovább. A Taranyban dolgozó  három pedagógus nincs könnyű helyzetben, családgondozók (gyermek- és felnőtt egyaránt), szociális munkások, egészségügyi asszisztensek, óvónők, nevelők és oktatók egy személyben, gyakran utóbbiak a legkevésbé. A 9 teremből négyet használnak jelenleg.

A község polgármesterétől is érdeklődtünk, azt mondta, őt úgy tájékoztatták, hogy év végén újból megnyíltak a korábban leállított pályázati folyamatok, és tavasszal indulhat az a projekt is.

A 24. órában vagyunk, nagyon várjuk már az iskola felújítását – bizakodott Szekretár Pál.

Természetesen megkerestük a fenntartót is. Az alábbi választ küldték.

A Kaposvári Tankerületi Központ a Magyar Falu Program részeként bruttó 37,2 millió forint összegű támogatást nyert el a Nagyatádi Bárdos Lajos Sport Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola taranyi telephely tetőszerkezetének felújítására, a sérült homlokzat javítására, valamint az épület villámvédelmi rendszerének felülvizsgálatára. A kivitelezések a 2023/2024-es tanév megkezdéséig befejeződnek.

Arról is érdeklődünk, hogy a beázások okozta belső károk helyreállítására jut-e forrás, de erről a hivatalos válaszban nem esik említés.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás