Bevezették a „gyermekek otthongondozási díja” nevű ellátást

Az önellátásra képtelen gyermeket otthon ápolók számára idén január 1-jétől biztosítják a „GYOD”,azaz „Gyermekek otthongondozási díjat”.

GYOD-ra jogosult az a vér szerinti személy, vagy örökbefogadó, aki gondoskodik 

a) súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről, vagy
b) tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekéről.

A jogosultság nem függ a gyermek életkorától, kizárólag a szülő-gyermek viszony a döntő szempont. A jogosultság megítélését a járási hivatal végzi.

A GYOD összege 2019-től bruttó 100 000 forint. Ha a szülő több, önellátásra képtelen gyermekről is gondoskodik, részére másfélszeres összegben kell az ellátást folyósítani. Ebből az összegből nem öregségi nyugdíjban részesülők esetén 10 % nyugdíjjárulékot vonnak le. Ez az ellátás szolgálati időnek minősül, és egészségügyi szolgáltatás igénybevételére is jogosít (TB jogviszony).

Más rendszeres pénzellátás esetén a GYOD összege a GYOD és a rendszeres pénzellátás összegének különbözete lesz. (ilyen rendszeres pénzellátás pl. a gyermek után folyósított GYES, GYED, táppénz, özvegyi nyugdíj, nyugdíj és rehabilitációs ellátások, álláskeresési támogatások, időskorúak járadéka, aktív korúak ellátása, tartós ápolást végzők időskori támogatása, stb.)

A GYOD-ra szolgáló nyomtatvány benyújtható a Nagyatádi Járási Hivatal Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztályánál.

(7500 Nagyatád, Baross G. u. 5.)

 

(A nyitókép illusztráció!)

Megosztás