Felújították a Somogyszobi Óvodát

40 millió forintos uniós támogatás segítségével készült el a kétcsoportos intézmény korszerűsítése. Az épületen hőszigetelést végeztek, kicserélték a nyílászárókat, a villanyvezetékeket, a szanitereket és a burkolatot.

A Somogyszobi Óvodába jelenleg 54 kisgyermek jár, nevelésüket öt óvónő és két dajka végzi. A beruházás költségeit a 40 milliós uniós pályázati támogatáson felül az önkormányzat 10 milliós saját forrása fedezte.

A projekt célja a kisgyermekes édesanyák munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítése, és a munkavállalói mobilitás támogatása, a családok támogatása Somogyszobon és működési körzete területén. A projekt céljai között szerepelt továbbá, hogy biztosítsa a településen és a környéken élők számára az óvodai szolgáltatásokhoz való hozzáférést, valamint e szolgáltatások megfelelő minőségben történő elérését, csökkentve a hozzáférhetőség területi különbségeit, és hogy megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit.

A Somogyszob Községi Önkormányzat tulajdonában álló intézmény (7563 Somogyszob, Petőfi Sándor utca 4, hrsz. 470) 1890-ben épült körjegyzőség céljára. 1959-től működik óvodaként, és többszöri átalakítás után érte el a pályázat előtti formáját. A pályázatból megvalósuló felújítás során az épület energetikai korszerűsítése meghatározó jelentőséggel bírt, hiszen a régi épület energetikailag nagyon elavult, nem volt képes korszerű körülményeket biztosítani az óvoda számára. Az épület hővédelme minden szabványnak és épületenergetikai méretezésnek megfelelő, szerkezete pótlólagos hőszigeteléssel készült. Az energetikai korszerűsítéssel megvalósult az épület külső homlokzati (mechanikailag rögzített homlokzati hőszigetelés készül, 15 cm EPS homlokzati lapokból) és lábazati (10 cm XPS szigetelés) szigetelése egyaránt. A hőszigetelő táblákra tapaszba ágyazott üvegszövet erősítésű bevonat került. Emellett a talajjal érintkező padozatok talajnedvesség elleni szigetelése is létrejött, az épület vizes helyiségeinek padozatán, a határoló falakon, valamint a zuhanyzó mögött közvetlenül burkolható, kenhető műgyanta diszperzió szigeteléssel, amely rugalmas, tixotrópikus és páraáteresztő tulajdonságú. A szigetelés mellett szükséges volt a régi, rossz állapotú külső nyílászárók korszerű, műanyag nyílászárókra való kicserélése is, amelyek több ponton záródó vasalattal és eloxált alumínium kilinccsel szereltek. Mivel a régi óvoda belmagassága az előírtnál jóval magasabb volt, így az egy monolit álmennyezettel azt az előírások szerinti 3 méteres magasságig süllyesztették, majd a felette maradó részbe ásványgyapot szigetelés került, növelve az energetikai hatékonyságot. Az épület villanyszerelési rendszere is már nagyon elavult volt, így azt korszerű, az előírásoknak megfelelő rendszerre cserélték. Emellett a meglévő vizesblokkban is a régi szanitereket kicserélték, a mosdóhelyiségekben pedig – wc, zuhanyzó – mesterséges szellőztetés kialakítása valósult meg. A meglévő óvoda padozati szintjében jelentős, mintegy 7 cm belső szintkülönbség volt, amely a meglévő, elavult burkolatok bontása után kiegyenlítésre került, majd a felújítással érintett minden helyiséget a funkciójának megfelelő burkolattal láttak el. A vizes helyiségekbe ezzel szemben csempe falburkolat került.

A felújítással nem változott a telek területe, a meglévő épület bruttó alapterülete, a bruttó beépítettség, a zöldterület aránya és az építménymagasság sem.

Megosztás