Bezárnak szállók, a vendéglátóhelyek árat emelnek Nagyatádon

Nem tudják kigazdálkodni a többszörösére dráguló rezsiköltségeket. Némelyik az egész fűtési szezonra leáll, mások az első emelt számlára várnak még. Már árat emeltek, de ez biztosan nem lesz elég, mondják.

Akiknek nem a saját tulajdonuk a helyiség, csak bérlik, azok felett kimondták a halálos ítéletet – fogalmazott egy évtizedek óta a vendéglátós szakmában dolgozó nagyatádi étterem vezetője. Mindannyian attól tartanak, a vendégeik jelentős része nem tudja majd megfizetni azt az árat, amit kénytelenek lesznek elkérni az emelkedő áram- és gázdíjak miatt. Ráadásul az alapanyagok is folyamatosan drágulnak. Arról nem is beszélve, hogy keresletcsökkenés várható, hiszen az embereknek is kevesebb elkölthető jövedelmük marad: őket is sújtja a rezsi emelkedése, a folyamatosan növekvő infláció. Most a vendéglátással foglalkozók egyike sem látja, mi lesz ennek a vége.

Ez rosszabb lesz, mint a covid, pedig még azt sem hevertük ki – fogalmazott egyikük. – Most már nincs szükség arra, hogy a hatósággal zárassák be a kávézókat, étkezdéket és cukrászdákat, elintézik azt az áram- meg a gázszámlák.

Többségük azt kérte, se az ő, se a vendéglátóhelye nevét ne írjuk le. Úgy viszont még azt is elárulták, forintra miként érinti őket a rezsi drágulása.

Pont most emeltünk árat, de mire megjelent, már nem stimmelt, addigra tovább drágult minden. Az év elején még ezer forintért tudtuk adni a menüt, most 1300-ért, de még ez is kevés. Ennyi egy kiló Gyermelyi tészta. 790 a krumpli, az olaj literje most 1080 plusz áfa, 36 liter kell egy egyszeri feltöltéshez – sorolta Takács Róbert, az Aranykakas Étterem vezetője. – Az étlapon szereplő ár már nem fedi le a nyersanyagköltséget. És akkor a mi helyzetünk még istenes: az áramra 2023. dec. 31-ig szóló szerződésük van, és a saját tulajdonunkban vagyunk, nem kell bérleti díjat fizetnünk.

Az áram alapdíja viszont így is nőni fog, tette hozzá. Ráadásul havi kb. 760 ezres gázszámláik lesznek az eddigi 159 ezer helyett, amit szerinte nem lehet kitermelni. Pedig a használati meleg vízre napkollektoruk van. Igyekeznek mindent elkövetni, hogy hat alkalmazottjuk munkahelye és a bére megmaradjon, fogalmazott.

A Hotel Solarnak háromszorosára nőne a fűtési költsége, ezért úgy döntöttek, csaknem fél évre bezárnak, a lehető legjobban kikerülik a fűtési idényt.

Az eddigi 10 millió forint helyett 30 lenne a fűtési költségünk, ezt az árakkal lehetetlen kompenzálni, sem a vendégeink fizetőképessége, sem pedig az a szolgáltatórendszer, amit a környék nyújtani tud, ezt nem teszi lehetővé – indokolta döntésüket Nagyné Huszár Andrea szállodaigazgató. – Kiszámoltuk, még a kifejezetten jónak számító karácsonyi és szilveszteri időszakban sem éri majd meg nyitva tartanunk. November elsején bezárunk, most úgy látjuk, április közepén fogunk kinyitni.

A kávézó viszont üzemelni fog. A visszatérő és az érdeklődő szállóvendégeikkel egyeztetnek, arra bíztatják őket, a késő őszi és a kora tavaszi foglalásaikat tegyék át más időpontra. A tulajdonosok az alkalmazottjaikról is igyekeznek gondoskodni, hiszen nem szeretnék őket elveszíteni: tárgyalásaik alapján egy osztrák síszálló éppen a leállás idejére átvenné a stábot.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A vendéglátó vállalkozásoknak a fele nem fogja ezt túlélni, jósolta egy, a szakmában szintén régi motorosnak számító  cégvezető. Az egyik atádi bisztró például kiírta a közösségi oldalára, hogy hetente már csak négy napot lesznek nyitva, így próbálnak meg spórolni.

A Park Hotel és Étterem szintén bezár a fűtési időszak hónapjaira, sőt, az üzemeltető fel is bontja a tulajdonos önkormányzattal a szerződését október 31-i hatállyal.

A jelenlegi gazdasági helyzetben kénytelen voltam így dönteni, a rezsiárak ezt kényszerítik ránk – mondta Maróti Andrea, az egység vezetője. – A 4-500 ezres havi gázszámla helyett 3 milliót kellene fizetni, a villany pedig a duplájára, 850-900 ezerre nőne. Ezt még úgy sem lehet kigazdálkodni, ha duplájára emelném a szobaárakat.

Novemberben tehát a szálló és az étterem is bezár, 11 alkalmazottnak kell más munkát találnia. A hely további sorsáról az önkormányzat dönt majd.

Amikor megkapja az első számlákat az emelt rezsidíjakról, az vízválasztó lesz, utána eldönti, hogyan tovább, válaszolta ugyancsak név nélkül az egyik kávézó vezetője. Hozzátette, nemcsak az áram és a gáz, hanem az alapanyagok is elképesztő ütemben drágulnak, szóval, amíg tudja, addig üzemelteti a helyet.

Drágul a rezsi, a szállítás és az alapanyagok is, az áram pl. háromszor annyiba fog kerülni, mint eddig, mondta egy másik vendéglátóhely tulajdonosa. Szerinte ő megpróbál úgy árat emelni, hogy a vendégek még meg tudják fizetni, de nem derűlátó: a többiekhez hasonlóan bizonytalannak és kiszámíthatatlannak nevezte a jövőt.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás