Gyékényesi tó: horgászok, fürdőzők és a hulladék

Szemetes a tópart, panaszolták német vendégek, fotókat is küldtek. Kiderült, osztrákok is vadkempingeztek ott. Az egyik horgászegyesület visszakapta a halgazdálkodási jogot, az önkormányzat pedig megegyezésre törekszik.

Ezeket a fotókat a gyékényesi tó partján készítették német horgászok. Azt írták szerkesztőségünknek: kár a tó gyönyörű természeti környezetéért, úgy néz ki, mint a szeméttelep, emiatt sok német és osztrák horgász ma már elkerüli, pedig sok ott a nagy hal.

Bár a strandon kívül tilos a fürdőzés, jó időben több száz fürdőző van szerte a tóban. Sajnos, a felelősök egyike sem mutatott érdeklődést az ügyben, csak megvárjuk, míg a gyerekek megint szétvágják a lábukat.

A gyékényesi tó körüli hullámverésről februárban írtunk: akkoriban törölte a megyei kormányhivatal a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület halgazdálkodási jogát, az országos horgászszövetség pedig felfüggesztette az online jegyforgalmazási jogosultságát.
Hosszas vizsgálódás után végül ismét a 2017-ben jogot szerzett egyesület kapta vissza halászati hasznosításra a tavat június végén. (Az 1954. óta ott tevékenykedő Gyékényes és Vidéke Lokomotív Horgászegyesület ezúttal is hoppon maradt.) Úgy értesültünk, teljesítették a Magyar Országos Horgász Szövetség feltételeit.

Rendezték a halőrzésre, a tagnyilvántartásra, és a horgászrendre vonatkozó előírásokat, valamint rendezték a tagfelvételt az alapszabályban – kommentálta kérdésünkre a döntést Kozári Miklós, a megyei horgászszövetség ügyvezető igazgatója.

A gyékényesi egyesület egyébként 54 százalékkal, 52 ezer forintról 80 ezerre emelte idén a felnőtt kétbotos engedély árát. Mint mondták, rákényszerültek: tavaly még 800 forintért vették kilóját a halnak, idén már 1650 forintért tudtak csak uszonyosokat telepíteni a tóba.

17-en vagyunk alapító tagok, ezt a létszámot legföljebb 30-ra bővítenénk, természetesen pártolói tag bárki lehet: ők azok, akik engedélyt, jegyet vásárolnak. Szerencsére folyamatosan jönnek, jobban, mint eddig bármikor, több százan vannak – válaszolta kérdésünkre pontos szám említése nélkül Kóródi Zsolt, a Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület elnöke.

Az eredeti problémafelvetéshez hozzászólva úgy érvelt, egyrészt főleg a fürdőzők szemetelnek, másrészt ők csak a vízterület gazdálkodói, a part, ami szemetes, az önkormányzat tulajdonában van. Mint mondta, már egyeztetnek velük, hogy az egyesület átvállalná a horgászatra kijelölt partszakasz tisztán tartását és felügyeletét.

Megkerestük hát Gyékényes önkormányzatát is. Ott készségesen elmondták, folyamatosan próbálják tisztán tartani a kotrópartot, ahol egyébként gyakran vadkempingeznek engedély nélkül, pl. osztrákok is.

Ezt megtiltottuk, de, sajnos, hiába, nincs kapacitásunk folyamatosan ellenőrizni. Sajnos, más idelátogató vendégek is hagynak ott hulladékot – mondta Teszlákné Navracsics Nikoletta polgármester.

Egy-egy forgalmas hétvégén 1200 vendég is megfordul a gyékényesi tóparton: horgászok, fürdőzők, búvárok és a vízisportok kedvelői. A helyiek és a vendégek figyelmét is felhívták, ha szemetet találnak, hova tehetik. Többször szerveztek közös hulladékgyűjtést, és tényleg tárgyalnak arról a horgászegyesülettel, hogy megfelelő feltételekkel ők felügyeljék a tópart tisztaságát.

Mindenki tehetne azért, hogy ez a szép környezet tiszta legyen, szerencsére vannak, akik  segítőkészen állnak hozzá, zárta szavait a polgármester.

Megosztás