Böjti szelek fújnak: 20 fok is lehet!

Néhol még 20°C-ot is mutathat a hőmérő, főleg a naposabb időszakokban. Már éjszaka sem kell fagyra számítani. Sőt, hétfőn a minimum hőmérséklet is 9°C körül alakul majd az Időkép szerint! Kedden enyhe hidegfront érkezik.

A magyar népi időjárás-megfigyelések szerint az úgynevezett böjti szelek a nagyböjt időszakában, vagyis a tél végén, a tavasz első felében feltámadó tartós, erős szélfúvást jelentik. A tavaszi felmelegedésnek köszönhetően langyos levegőt hoznak. A most is jellemző belvíz esetén jó szolgálatot tesznek, ugyanis segítik a vízzel elárasztott területek száradását, a belvizes területek csökkenését.

Az Időkép előrejelzései szerint a további napokban is jellemzően szeles időre számíthatunk térségünkben. Igaz, kedden várhatóan hidegfront okoz majd erősebb szélmozgást: 4-5°C-os lehűlésre számíthatunk. A nappali legmagasabb hőmérséklet 13-14°C, míg a minimum hőmérséklet 5°C körül alakul majd a hidegfront után. Általában felhős idő várható. Szórványosan záporok, zivatarok kialakulhatnak.

Megosztás