Borászbálon ismerték el a legjobb borkészítőket
A mesterség – pontosabban szólva inkább szenvedély – egész évben kitartást és odafigyelést kíván. Ezek nélkül nem készülhet jó bor. A hétvégén tartották meg a hagyományos borászbált, ahol a legjobb rinyamenti borokat díjazták.
Boldogok lehetnek a borkészítők: nemrégiben zajlott le az idei borverseny, ahol szakmai zsűri bírálta a beérkezett borokat a környező településekről. Ennek apropóján pedig a hétvégén megtartották a borászbált, ahol elismerték azokat, akik igazán jó borokat készítettek.
– Elismerést érdemelnek azok, akik ezt a munkát a mai napig végzik, akik fontosnak tartják a szőlőművelés, a bor és a borfogyasztás kultúráját. Fontos, hogy itt helyben, Nagyatádon és környékén is megmaradjon ez a hagyomány, ez a kultúra és fontos, hogy jó példával tudjunk szolgálni a következő generációk számára is, hogy tovább tudjuk adni ezt az örökséget – fogalmazott Dr. Ludas László polgármester.
Már hosszú ideje a nagyatádi kertbarátok a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti Klubjával közösen szervezi a bált, ami sorban a harminckilencedik volt.
Ebben az évben csaknem száz borral neveztek a gazdák, ahogy korábban, most is rozé készült a legkevesebb. A díjak kiosztása előtt több köszöntő is elhangzott: Dr. Turi Dénes a borlovagok soros elnöke és Bokor János a kertbarátok vezetője köszönte meg a borászok egész éves munkáját. Ezt követően – a hagyományoknak megfelelően – a Rinyamenti Borlovagok műsora következett, akik teljes pompájukba öltözve szórakoztatták a közönséget.

Az év borásza, csakúgy, mint tavaly, Butor Sándor lett. Az egyesület egykori elnökéről elnevezett Vránics István díjat pedig az kaphatja meg, aki a legjobb fajtatiszta fehérbort készíti. Idén Tüscher Guido lehet a díj büszke birtokosa.