Brutálisan bántalmaztak egy 5 hónapos csecsemőt Ötvöskónyiban

Súlyos fejsérülést szenvedett, szilánkosra tört a karja, és nagymértékben alultáplált volt. Csak a családsegítő gyors beavatkozása mentette meg az életét. Az orvosok szerint 24 órán belül bekövetkezett volna a tragédia.

Ötvöskónyiban általános felháborodást keltett az eset. Nem véletlen. Még a börtönökben is kivetik maguk közül a bűnözők azokat, akik gyermekek ellen követtek el bűncselekményt. Mondhatni, társadalmi közmegegyezés van abban: az aljas bűncselekmények között is a legalávalóbb az, amikor egy magatehetetlen csecsemőt bántalmaz valaki.

A Nagyatádtól mintegy 5 km-re fekvő 900 lelkes faluban a védőnő figyelt fel a családra tavaly év végén. Az anyának három nagyobb gyermeke van a korábbi kapcsolatából. (A sztereotíp rasszista véleményeket megelőzendő: a 38 éves nő nem cigány származású.) A mostani élettársától pedig tavaly novemberben született egy újabb. A védőnő jelzésére a családsegítő központ már akkor alapellátási gondozásba vette a gyerekeket. Vagyis a munkatársuk azóta hetente többször látogatta őket. Szerencsére ő is résen volt, és az első árulkodó jelre azonnal határozottan reagált. 

Egy zöld folt éktelenkedett a kisbaba szeme alatt, bár a szülők azt mondták, nem történt semmi, megkértem az anyát, vetkőztesse le a picit. Akkor láttam, hogy lóg a jobb válla, minden mozdításra fájdalmasan sír – mesélte Köves Lilla családsegítő. – Szóltam az anyának, azonnal csomagolja össze a legszükségesebbeket, indulunk a kórházba. Az apa elém állt, hogy nem viszem őket sehova, de határozottan közöltem vele: ha nem akar nagyobb bajt magának, rögtön álljon el az utunkból.

A családsegítő a nagyatádi sürgősségi osztályra szállította a csecsemőt és az anyát, ahonnan nagyon gyorsan rohammentővel vitték a babát a kaposvári megyei kórházba. 

A kórházból később azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha akkor nem került volna orvoshoz a kisbaba, valószínűleg nem érte volna meg a következő 24 órát – mondta Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ vezetője. – Az 5 hónapos csecsemőnek homloklebeny sérülése volt, a jobb felkarcsontja szilánkosra tört, és megállapították, hogy nagyfokú alultápláltságban szenved.

Nem túlzás azt állítani, hogy a családsegítő kolléga lélekjelenléte mentette meg a kisfiú életét. A szociális munkatárs egyébként még az eset napján feljelentést tett a Nagyatádi Rendőrkapitányságon.

Sok titok lappang a falak mögött
Sok titok lappang a falak mögött

 

Megosztás