Bütyök Állatudvar – ahol egymásra talál ember és állat

Rendkívüli nyugtató ereje van a természet közelségének, a jámbor állatok érintésének, simogatásának. Nem véletlenül ajánlják terápiás célokra az állatokkal való foglalkozást. A Bütyök Állatudvarba látogatott az Atádhír.

Bodvicán, a Táncsics utca egy eldugott szegletében kapott helyet ez a kis menedékhely az állatok számára. A Bütyök Állatudvar egyesületét tavaly novemberben hozták létre, ám néhány héttel ezelőttig a járvány miatt nem volt látogatható az udvar. Most, hogy végre a nap is kisütött, folyamatosan tartanak az egyesület tagjai játékos foglalkozásokat a bejelentkező vendégeknek, főleg gyerekeknek. Számos pajkos kecske, különleges baromfik, nyulak, minnesotai törpemalacok, valamint Muci, a ló, Lüszi, a csillámpóni és, persze Bütyök csacsi, az udvar „névadója” várja az idelátogatókat. Az egyesület vezetője, Falusi Erzsébet gyermekkora óta szereti az állatokat, mindig igyekezett segíteni az elesett jószágokon. Az udvar állatain kívül 13 kutyáról is gondoskodik.

A minnesotai törpemalacok félénkek
A minnesotai törpemalacok kissé félénkek

Világéletemben voltak állataim, így nőttem fel, és a fiamat is így neveltük, hogy szerese az állatokat – mondta az egyesület vezetője. – Fontosnak tartjuk az állatokkal való kapcsolatot: mind fizikailag, mind lelkileg. Az emberre nagyon pozitív hatással tudnak lenni, terápiás jelleggel is lehet velük foglalkozásokat tartani. Az a fő célunk, hogy bemutassuk a haszonállatok megfelelő tartását, illetve egy kicsit visszahozzuk azokat az időket, amikor nagyanyáink számára mindennaposak voltak ezek a tevékenységek: a fejés, az állatok etetése, gondozása – amikor még tiszteletben tartották az állatok igényeit. Nálunk az embereket is nevelgetjük az állatokkal való érintkezésen, simogatáson keresztül.

Az egyesület és az állatudvar, ahogy korábban is említettük, egy szamárról kapta a nevét. Bütyök most egy éves, 5 és fél hónaposan került Bettiékhez.

Bütyök és Betti
Bütyök és Betti

Úgy történt, hogy egyedül maradt a lovunk, szerettünk volna neki egy társat, és már nagyon régóta szerettem volna, ha lenne egy csacsink. Bütyköt Attaláról hoztuk el, hihetetlenül jó természete van, nagyon jó fej az emberekkel, ami ritka. A szamarak ugyanis általában öntörvényűek.

Lüszi, a
Lüszi, a „csillámpóni”

Azóta még egy patás jószággal gazdagodott az udvar: Lüszi, a póni a kislányok nagy kedvence. A hétvégi gyereknapra a sörényét ételfestékkel színezték be, így tényleg olyan volt, mintha igazi mesebeli jószág lenne. Rajtuk kívül a kecskék is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanis rendkívül barátságosak. Többet közülük Betti saját kezűleg nevelt – ilyen például Bambi is. A kis kecske a saját nevét hallva rögtön előfutott az ólból – utána többet nem is mozdult el Betti mellől.

Bambi a második kecske, akit kézzel neveltem az elmúlt fél évben. Karamell volt az első – mutat rá Betti egy másik, szarvas jószágra, aki éppen a nadrágunk szárát csipdesi játékosan bemutatkozásképpen. – Őt az édesanyja már idősen szülte, nem tudta szoptatni. Bambit pedig Tapsonyban vette magához valaki, aki nem tudta, hogyan kell a kisgidáról gondoskodni: tehéntejjel kezdte etetni, ami megbetegítette. Nálunk a saját kecskéinkből fejt tejjel etetjük, még most is szopizik. Olyan, mint egy kutya, mindenhova követ minket.

Bambi nayon szereti a gyerekeket
Bambi nayon szereti a gyerekeket

Bambinak és Karamellnek népes társasága van: összesen kilenc kecske és két hortobágyi rackajuh a játszópajtásuk.

Az udvar nagy előnye az állatok számára, hogy nagyobb területük van, mint amit egy átlagos állattartó biztosítani tudna. A karámok, ólok mind tisztán vannak tartva, és szabvány szerint vannak megépítve.

Ottjártunkkor éppen látogatókat fogadott az udvar: az Éltes Mátyás iskola óvodai csoportjának gyerekei játszottak a füves területen a pedagógusok és az egyesület tagjainak felügyelete mellett. Nemcsak állatsimogatásra van lehetőség, egy sor ügyességi játék, trambulin, hinta is rendelkezésére áll a kicsiknek. A gyerekek felszabadultan szaladgáltak, nevetgéltek az állatok között. Az egyik kislánynak a szeme felcsillant, amikor kiengedték közéjük Bambit, alig várta, hogy megsimogassa a barna kisgidát. Az óvodai csoport valamennyi tagja középsúlyos fogyatékosságú vagy autista. A pedagógusok szerint sokszor okoz problémát a gyerekek megnyugtatása, itt viszont teljesen oldottá váltak.

Nagyon jó terápiás hatással vannak a gyerekekre, a bátorság, kitartás, taktilis érzék fejlesztésére – magyarázta Perák Márti pedagógus – Így igazi élményeket szereznek, minden érzékszervükön kapnak pozitív környezeti ingereket. Nagyon fontos, hogy tapasztaljanak, tapintsanak, érezzenek illatokat, szagokat, sokkal kiegyensúlyozottabbá teszi őket. Az alapbetegségük nagyon sok problémát okoz mind saját maguknak, mind a szüleiknek, izgultunk is, hogy két autista kisfiúnk hogyan fogja itt magát érezni. Az egyikük akár fél óráig is tud ordítani, nehezen lehet megnyugtatni, itt viszont teljesen beolvadt a környezetbe, felszabadultan viselkedik.

Ez a kis állatmenedék mind önerőből jött létre, és lényegében a család jövedelméből tartják fenn. Szerencsére sokan sokféleképpen próbálják támogatni az állatudvart.

Most még meg tudjuk oldani az eltartásukat, de nagy szükségünk lenne állandó támogatókra is – mondta az egyesület vezetője. – Eddig is többször kaptunk segítséget, például a Dufa fateleptől, az Orbán kereskedőháztól, ezúton is köszönjük a felajánlásukat. Magánszemélyek is szoktak támogatni egy kis pénzzel, főleg az egyesület tagjai. Nekünk 10 ezer forint is sokat számít. Reméljük, minél többen látni fogják, hogy ez egy jó cél, amit érdemes támogatni.

A Bütyök Állatudvar előzetes egyeztetéssel bármikor látogatható. Az egyesület facebook oldalán megtalálható az udvar elérhetősége.

Megosztás