DK: az uniós pénzekből itt már Burgenland lehetne

Somogy déli részét kis Burgenlanddá lehetne fejleszteni, ha arra használnák az uniós forrásokat, amire kell – jelentette ki a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje, Remes Gábor a párt nagyatádi fórumán.

Elérhetővé kell tenni a térséget, hogy fejleszteni lehessen a mezőgazdaságot és az ipart. Csak akkor lehet megélhetést biztosítani itt, hívta fel a figyelmet a szerdai fórumon a DK országgyűlési képviselőjeltje.

Hatalmas a szociális feszültség az országban: a szegény dolgozók és nyugdíjasok még szegényebbek lettek, elemezte az Orbán-kormány 8 évét a Demokratikus Koalíció Országos Tanácsának elnöke. A párt programját ajánlotta megoldásként.

– Aki Magyarországon dolgozik, az élhessen meg, ez az egyik nagy blokk. Aki beteg, gyógyulhasson. Aki tehetséges, tanulni akar, tanulhasson – sorolta Kolber István. – És rendbe kell tenni ezt az országot, igazságot kell szolgáltatni. Ezt az országot szétlopták, felelősségre kell vonni a bűnösöket, és akiket jogtalanul megbüntettek, rehabilitálni kell. Egy normális, kiegyensúlyozott országot kell építeni: aki a jövő iránt figyel, aki modern, aki a tanulásban, a tudásban képzeli el a jövőjét.

– Nem 8 évet loptak el tőlünk, meg nem ezermilliárdokat, hanem az életünk egy darabját – jelentette ki Remes Gábor. Elkeserítő tapasztalatokról számolt be a DK országgyűlési képviselőjelöltje. A vidéket járva a legrosszabbat tapasztalja: már a remény is elveszik.

– Hát a rezsicsökkentés meg a közmunkaprogram – ez volt a kormányzati válasz 80 ezer ember problémájára, hogy a vidékről elfeledkezett az ország vezetése – mondta Remes Gábor.

A legnagyobb hiányosságként említette, hogy a térség a mai napig nem elérhető a befektetők szempontjából.

– Infrastruktúrafejlesztésben lemaradt a régió, ez teljesen egyértelmű. Az autópálya-fejlesztések, a közútfelújítások, ennek megfelelően az iparfejlesztések, a mezőgazdasági fejlesztések mind-mind lemaradtak, mert egészen egyszerűen nem lehet eljutni az országnak erre a részére. Nagyatád például szenved attól, hogy megígérték az elkerülő utat, de pont a Dráva felőli kamionforgalom, ami hordja a sódert, átmegy a városon, tehát ez nyilván óriási segítség lenne – vette számba a térség megközelíthetőségének gondjait. – Óriási ígéret volt, hogy megépítik az M60-ast, amit annak idején a Gyurcsány-kormány megtervezett, kisajátított, semmi nem lett belőle. Jelen pillanatban 2023 a határidő. A 68-asból sikerült két elkerülő részt megcsinálni, holott egy komplett felújítás kellene. Ilyen infrastrukturális hátterek mellett az emberek érzik, hogy szűkül az élettér, a lehetőség, és nyilván a lábukkal szavaznak, elmennek.

Tanáremberként testközelből tapasztalja, hogy a hazai oktatás rettenetes állapotban van: messze elment mellettünk a világ.

– Az összes nemzetközi felmérésben katasztrofális eredményeink vannak, és akkor a többiek – már elnézést – a hülyék? Nem: mi megyünk fordítva a sztrádán – érzékeltette Remes Gábor. – Most mindenki örül, hogy van egy új iskolája, csak éppen amit bele kellett volna építeni, az hiányzik, mert arra elfogyott az alkotmányos költség miatt a keret – utalt a korrupcióra. – A tananyag nem korszerű, nem kompetenciákat tanítunk, hanem adatbázisokat nyomunk bele a gyerekek fejébe, most ezzel boldoguljon valaki a 21. században. 

A napenergia kihasználását, a zöldtechnológiákat, a minőségi élelmiszerek előállítását, a termálvizet kihasználó gyógyturizmust, a szakmai alapú erdőgazdálkodást és az arra építhető faipart, valamint a vadászturizmust tartja a választókerület jövőbe vezető útjának.

– Miért ne lehetne Somogy 2 egy kis Burgenland? – tette fel a kérdést. – Meg lehet csinálni: ott az élő példa. Nem két év alatt: 15 évükbe telt az osztrákoknak, akik célirányosan, okosan használták az uniós forrásokat, mondjuk, ott valószínűleg kevesebb volt az alkotmányos költség.

Az elnök a résztvevők és a választók figyelmébe ajánlotta a jelöltjüket.

– Kitűnő szakember, tanárember, aki sok-sok generációt tanított, és ahogy tapasztaltam, máig bíznak benne a régi tanítványai – jellemezte őt Kolber István. – Egy komoly ember, akire rá lehet bízni a képviselőséget, ráadásul a barcsi önkormányzatban már hosszú ideje tapasztalatot is szerzett.

A párt már egy éve meghirdette: minden választókerületben csak egy demokratikus jelölt induljon, mondta az elnök. Az MSZP-vel sikerült is megállapodniuk, hogy ne forgácsolódjanak szét a szavazatok. Más demokratikus pártok csatlakozásában is bízik még, tette hozzá.

– Hagyjuk figyelmen kívül azokat a kamupártokat, akik ma már egyértelmű, hogy a Fideszhez kötődnek, akik az ajánlóíveket összegyűjtötték nekik, ill. átadták a részükre – zárta a fórumot Kolber István. – Azt tudom javasolni és kérni, hogy szavazzanak a helyi jelöltünkre, Remes Gáborra és a DK 3-mas listájára.

Megosztás