Eddig viszonylag kevesen vettek részt az oltási akcióhéten

Vasárnapig bezárólag előzetes regisztráció nélkül lehet jelentkezni bármelyik covid oltásért a Nagyatádi kórház szakrendelőjében. A mai megfigyelések szerint elmaradt a várt érdeklődés.

Az elmúlt egy hónapban 125 ezer fővel nőtt országosan az akítv fertőzöttek száma, jelenleg 144 ezer a számuk, vagyis körülbelül ugyanannyi, mint legutóbb május közepén.  A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a negyedik hullám fertőzési sebessége nagyobb, mint a harmadik hullám idején. Akkor a járvány  felívelő szakaszában egy hónap alatt átlagosan 3700 volt az egy napon azonosított aktív fertőzöttek száma, most viszont hozzávetőlegesen 4200.

Forrás: Átló Team
Forrás: Átló Team

November elején számoltunk be róla, hogy Nagyatádon újra nyíltak a covid osztályok. Értesüléseink szerint jelenleg hozzávetőlegesen 40 koronavírusos embert kezelnek, és naponta 2-3 olyan covid pozitív beteget vesznek fel, akinek szüksége van kórházi ellátásra. Hozzávetőlegesen minden 10. páciens nem éli túl a kór szövődményeit.

Az orvosi konszenzus szerint igenis ajánlott az oltás felvétele: ha kórházba is kerül valaki a covid fertőzéssel, akkor is nagyobb esélye van leküzdeni a kórt, mint egy oltatlanak. A felépülés esélye drámaian csökken egy oltatlan, már kórházi ápolást igénylő beteg esetében.

A közvélemény azt mutatja, hogy az emberek oltakozási kedve csökkent. Akik felvették az első adag vakcinát, azok nagyobb valószínűséggel veszik fel a másodikat és harmadikat is. Ám továbbra is van hozzávetőlegesen 2 millió magyar (a gyermekeket nem beleszámítva), aki még az elsőt sem kérte, és ez a tömeg nehezen győzhető meg. Nem hiába igyekszik az egészségügy könnyebben elérhetővé tenni a vakcinákat, a mostani oltási hét is egy ilyen próbálkozás.

A ma kezdődött akcióhét során nem szükséges az előzetes regisztráció az oltás beadatatáshoz, és elérhető 5 fajta vakcina: Pfizer, Moderna, Shinopharm, Janssen, Astra Zeneca. Ezeket a Nagyatádi Kórházban kérhetjük a Foglalkozás Egészségügyi Szakrendelő, és a Pszichiátriai Rehabilitáció Közösségi termében, melyeket a kórház szakrendelő bejáratán keresztül közelíthetjük meg. 

Kérdés persze, hogy mennyien fogják igénybe venni ezt a lehetőséget? Reggel 7 órakor egy viszonylag nagyobb sor várakozott a szakrendelő bejáratánál, többségük nyugdíjas. Azóta azonban nem volt nagy tumultus.

Szerkesztőségünk megszólított néhány kórházba igyekvőt. Egy idősebb, nyugdíjas hölgy a harmadik vakcinát készült felvenni. Mint mondta, ő a férjét veszítette el koronavírusban, ő maga pedig leukémiás  – nem mer kockáztatni egy fertőzést. Egy másik férfi elmondta: szerinte az oltás mindenkinek a kötelessége, az apját jelenleg a kórházban kezelik, jövő héten engedik haza. Ha nem lett volna beoltva, valószínűleg nem éli túl.

Györgyi Sándor nagyatádi nyugdíjas a harmadik adagot adatta be. Mint mondja, szerinte nem jó az oltásokkal kapcsolatos kampányüzenet. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak. 

Beijesztik az embereket, utána meg kimosatják magukat – mondta Sándor. – Riogatnak vele, hogy mennyire nem jó, mennyire rossz a helyzet, és utána megjelennek a megmentő személyében, és akkor abból a problémából kihúzzák az embereket, amibe ők rakták bele őket.

Akadtak, akik egészen vállat vonva vélekedtek az oltások fontosságáról.

Beadattam, az egyadagosat Babócsán, de többet nem akarok, nekem elég volt. Ha meg kell halni, meg kell halni. Szerintem ebben az oltásban csak víz van amúgy is – summázta a véleményét egy férfi, aki egy hozzátartozójára várt a kórháznál.

Egészen vasárnapig lehet élni az oltakozási lehetőséggel, minden nap reggel 7 órától este 19 óráig. Hasonló akciópont van kialakítva öt másik oltóponton is a megyében: Siófokon, Kaposváron, Marcaliban, Barcson és Fonyódon. 

Megosztás