Újra Covid-osztály nyílt a Nagyatádi Kórházban

Ám ezt hivatalosan senki nem közölte. Az itthon már 30.994 ember halálát okozó világjárvány 4. hulláma idején a magyar egészségpolitika irányítói még mindig úgy gondolják, ez nem tartozik az emberekre. Ez sem. Vélemény.

Aligha lehet ennél felelőtlenebb tájékoztatást adni – európai országokban nincs is rá példa -, bár inkább úgy lenne helyes fogalmazni, hogy alapvető információkat szándékosan elhallgatni az állampolgárok elől. Akkor, amikor egy nap alatt 74 halálos áldozatot szedett itthon a koronavírus, és 3100-nál is többen fekszenek emiatt kórházban.

Hogy ne menjünk messzebb, a nagyatádi és dél-somogyi embereknek – vagy 65 ezer (!) embernek – fogalma sem lehet róla, mi történik az ő adójukból fenntartott, a városukban, ill. a körzetükben lévő kórházban. Gyorsan tegyük hozzá: nincs ez másként az ország többi fekvőbeteg-ellátó intézménye esetében sem, vagyis a megdöbbentő helyzetről a legkevésbé a Nagyatádi Kórház tehet – ezt adták nekik parancsba, szó szerint.

Mind a nagyatádi, mind pedig a térségi központként funkcionáló kaposvári kórház oldalán az a legutóbbi hír, hogy november 1-től látogatási tilalmat rendeltek el. A megyei intézmény ezt megelőzően egy rendkívül fontos jótékonysági futóversenyről sem felejtkezik el beszámolni. Arról egyetlen árva sort sem olvashatunk, hogy milyen mértékben növekszik az adott kórházakban a koronavírusos betegek, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma.

Minek is? Hiszen gyors ütemben növekszik ezek száma, no, de miért is lenne ez fontos, hiszen mindössze 3 millió beoltatlan szaladgál szabadon „a világ egyik legjobb védekezését nyújtó országban”.

Egyetlen, az orvosi esküjét mindenek elé helyező ember akad, aki ki merte írni a saját közösségi oldalára, vagyis nyilvánosságra merészelte hozni, hogy újra fel kellett venniük a harcot a világban már több mint 5 millió áldozatot szedő vírussal. Azt írta:

„Szerettem volna elkerülni, hogy újra űrhajós ruhába bújjak és úgy gyógyítsak… de ez van, ezt kell most elfogadni.

Ígérem, hogy közben figyelek, jegyzetelek, és (nem riogatásként), de a tényeket nem fogom elhallgatni.

November 2-án este a nagyatádi Covid osztályon kilenc betegre kell odafigyelni.”

Amikor rákérdeztünk, honnan vette a bátorságot, nem félti-e az állását, dr. Herr Gyula annyit mondott: – Nekem kötelességem mindent megtenni, hogy figyelmeztessem az embereket a védekezés hiányában várható súlyos következményekre. Igenis tájékoztatni kell őket, rádöbbenteni arra, mi a valós helyzet.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Szintén fölösleges elhallgatni, hogy, persze, beoltott emberek is kerülhetnek kórházba, pláne, ha komoly alapbetegségük van, de általában nem lesz olyan súlyos a betegségük lefolyása, mintha nem kapott volna a szervezetük segítséget a védekezéshez.

A titkolózás helyett célravezetőbb lenne a valósággal való szembesítés. Pl. hogy a járvány 2. és 3. hullámában 1500 koronavírusost kezeltek a Nagyatádi Kórházban. Vélhetően kevesebb lenne az agyalágyultsággal határos összeesküvés-elméletek híve. Hétről hétre be kellene hívni a sajtót ezekre az osztályokra, hogy a nyilvánosság pontos tájékoztatást kaphasson.

Persze, akkor azt is megláthatnánk, hogy milyen körülmények – dologi és személyi feltételek – között kénytelen küzdeni nap mint nap pár egészségügyi dolgozó a betegek gyógyulásáért vagy éppen az életéért.

Megosztás