Egészségnap az Adyban

Egyebek között az egészség jegyében telt a mai nap az KSZC Ady Endre Technikum és Gimnáziumban. A tanulók vért adtak, újraélesztést tanultak, az udvaron pedig a Széchenyi István Egyetem modern kamionja várta őket.

Félezernél is több szendvicset készítettek az Ady klubhelyiségében, miközben fent az iskolai tanulói egyebek mellett vért adhattak, ugyanis az Országos Vérállátó Szolgálat munkatársai kitelepültek az intézménybe. A véradáson kívül az újraélesztést is gyakorolhatták a fiatalok, köszönhetően az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, akik tanácsokkal is ellátták a diákokat. Ezek mellett szűrővizsgálatok, babaápolás, valamint torzóösszerakás is szerepelt a programban.

Reggel véradással kapcsolatos előadásokat is meghallgathattak a diákok.

– Az a cél, hogy karrierlehetőséget biztosítsunk a diákoknak. A város hetedikesei is érkeztek hozzánk, bemutattuk nekik, hogy piacképes, jó szakmai kínálattal rendelkezik az intézmény. A végzősök pedig a Széchenyi István Egyetem kamionjában hallgathatták és nézhették meg, hogy milyen lehetőségeik vannak a felsőoktatásban – vázolta a nap célját Cseh Tamás Attila igazgató.

Ugyanis az udvaron az egyetem kamionja parkolt, ahol az Adysok láthattak egy harmincmilliós drónt, amit az egyetem használ permetezésre, valamint a fagykárok megelőzésére.

– Gyakorlatilag 50 perc alatt 30 hektárt jár körbe a drón, hét méteres magasságban keveri a levegőt, ezzel megelőzve a fagykárokat – mutatta be a technológiát Durgó Bence, az egyetem kutatási és fejlesztési részlegének dolgozója.

Ezen felül különböző, laikusok számára űrtechnológiának mondható eszközökkel is ismerkedhettek a leendő egyetemisták.

– Szeptemberben a gyerekek mellett a szülőket is invitáljuk két nagyon izgalmas programra. A kórházzal és a Büttner Kft.-vel közösen mutatunk be olyan helyeket, amiket alapesetben nem láthatnak az iskola falai között – folytatta Cseh Tamás Attila. – Fontos, hogy a szülők is lássák, hogy a gyerekük milyen karrierutat választott magának, és a jövőben milyen helyeken fog dolgozni.

A korábban említett félezernél is több szendvicset, amit az egészségügyi és a turisztikai ágazat tanulói készítettek, a diákok, a vendégek és az oktatók kapták.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás