Egy álom megvalósulása: otthonra találtak a segesdi szociális intézmény lakói

A segesdi szociális intézmény 72 gondozottja költözhet rövidesen új otthonba. Uniós pályázat keretében hat házat építettek fel, ahol a fogyatékkal élők családiasabb légkörben, nagyobb önállóságot gyakorolva fognak élni.

Egy nagy álom megvalósulása – Kolostorkiváltás Segesden címmel zárul le rövidesen az a Széchényi 2020-as projekt, melynek keretében a Segesden működő, fogyatékosokat ápoló kolostorépület intézményi funkcióját megszüntetik, és helyette az itt élőket az Arany János utcában épülő otthonokba költöztetik.

A kolostor az 1700-as években épült, a 60-as években vált egészségügyi intézménnyé, akkoriban TBC-s betegeket ápoltak itt. A 80-as évektől lett a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon segesdi telephelye, azóta gondoskodnak fogyatékosokról. Az itt dolgozók szerint már sok gond volt az épülettel: a falak nagyon salétromosak, rendszeresen kell festeni, kevés a nagy közösségi tér, és a gondozottakat több esetben csak nagyobb, 6-8 fős szobákban tudják elszállásolni, ami gyakran vezet konfliktusokhoz. A pályázat ezt a helyzetet kívánja megszüntetni, a gondozattak kiköltözésével a kolostor visszakerül a katolikus egyház fenntartásába.

Hasonló kezdeményezések történnek szerte az országban, a pályázatra összesen 25 milliárd forint van elkülönítve. A projekt Segeden mintegy 740 millió forintból valósult meg. Az intézmény 2017-ben adta be a pályázatát, a beruházás keretében 6 új ingatlant húztak fel, melyeket kifejezetten a speciális gondozást igénylők számára terveztek. Mindegyik épület egy virág, vagy állatról kapta a nevét, a tegnapi átadó ünnepségen a „Pacsirta” házat avatták fel. Igaz, a bentlakók már május végén ideköltözhettek. Házanként hat darab két fős szoba található, minden épület akadálymentesítve van.

Összesen hat lakóotthon épül, ebből már négy van készen, ezekbe már 24-en be is költöztek – mondta Nemes Zita, intézményvezető. – Nagyon örülünk a lehetőségnek, ez tényleg egy nagy álom megvalósulása. Teljesen más, nem intézményi keretek között élhetnek a gondozottak: sokkal családiasabb lett a légkör, egy szobában csak ketten élnek. Figyelembe vettük a gondozottak kérését is, így például a kapcsolatban élő párok egy szobát kaptak. Már most sokkal intenzívebb a fejlődés, jobban előjönnek a készségeik. Részt vesznek a háztartási munkákban, maguk főznek, jóval nagyobb önállóságot kapnak. A lakóotthonok nagyban segítik az egyéni szükségletekhez igazodó gondozást is. Ezen felül pedig a kastélyban működő szolgáltató központban hétköznaponként a gyógypedagógusok segítségével egyéni készségfejlesztést végeznek.

 Nemes Zita, intézményvezető
Nemes Zita, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon segesdi telephelyének intézményvezetője

Az átadó ünnepségen többek között köszöntőt mondott Szászfalvi László országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta a projekt emberközpontúságát.

Ez a beruházás nem a betonról, a tégláról szól, hanem az itt élő emberekről. Fontosak a számok, hogy beruházásokról beszélhetünk, hogy meglendítette a helyi építőipart, és hogy az intézményi munkahelyeket megőrzi, sőt, újakat teremt, de minden egy dologról szól: az itt élőkről, itt lakókról. Ez a beruházás szolgálja az ő életüket, a modernizációt, és hogy emberi, szép körülmények között élhessék az életüket. Kívánom, hogy valóban otthon érezzék magukat.

Százsfalvi László, országgyűlési képviselő
Szászfalvi László, országgyűlési képviselő

Az egyik bentlakó, Kovács Attila megosztotta tapasztalatait a megjelentekkel. Elmondta: soha nem gondolta volna, hogy egyszer ilyen jó otthona lesz.

Tudunk főzni, kertészkedni, vásárolni, pénzzel bánni, sokkal jobb körülmények között élek, amelyről még soha nem is álmodtam. Ketten vagyok a szobatársammal, jól kijövünk, és a testvérem is ebben a házban lakik. Sokkal kevesebb lett a konfliktus is.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára arról számolt be, hogy szerte az országban nagy sikere van a pályázatnak. A támogatott lakhatásban részesülők közül többen úgy nyilatkoztak: végre megtalálták az otthonukat.

Arra vállaltunk kötelezettséget, hogy a nagy intézmények helyett kis lakásokban, otthonokban támogatott lakhatást biztosítunk a fogyatékkal élőknek. Az ellátásukban ez egy igazi rendszerváltás – állapította meg az államtitkár. – Korábban elzárt területekre voltak eldugva fogyatékos embertársaink, most viszont kikerültek az ódon falak közül, hogy a közösség valódi tagjai legyenek. A kommunizmus alatt felépített falakra egyetlen válasz van: le kell bontani őket. Ne az intézményi keret határozza meg az életüket, hanem egy nagyobb fokú önállóság. Ez lehetővé teszi az önálló foglalkoztatást is, az itt lakók közül is már többen munkát vállaltak. Azt látjuk, hogy a munka valóban összeköti a társadalmat, segít a befogadásban, az érzékenyítésben.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára
Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára

Az ünnepségen a Pacsirta ház lakói több műsort is előadtak. A beszédeket követően Kóré Mihály plébános megáldotta a házat, majd pedig a kiemelt vendégek együtt átvágták a szalagot, ezzel felavatva a lakóházat.

Megosztás