Nyakunkon a delta variáns, MOK: zárt térben ismét hordjunk maszkot!

Itt volt az egész nyár, de most kérnek azonnal adatokat a háziorvosoktól, és most kell az iskoláknak is nyilatkoztatni a szülőket az oltásról. Megint kapkodás és késlekedés tapasztalható, közben egyre több a fertőzött.

Ezen a héten 30 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az előzőhöz képest Magyarországon. Körülöttünk már mindenhol sokkal rosszabb a helyzet, Horvátországban és Szlovéniában is május óta nem látott csúcson az új fertőzöttek száma, Szerbiában már napi 1500 beteget regisztrálnak.

A járványhelyzet új fejleményei miatt indokoltnak tartja idehaza a szigorítást a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A köztestület a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, oltási ajándék bevezetését és hatékonyabb kontaktkutatást javasol a hatóságoknak, egyúttal pedig zárt térben maszk hordására kéri a lakosságot – derül ki a közleményükből. A koronavírus új, lényegesen fertőzőbb variánsa, a delta variáns itt van közöttünk – fogalmaztak.

Nagyatádon mintegy 150-200 ember jelentkezik most hetente a 3. oltásért a háziorvosoktól származó információink alapján. Rajtuk kívül ugyanezt megtehetik a kórházi oltóponton is azok, akiknek már legalább négy hónap eltelt a 2. vakcina beadása óta. Róluk azonban még hozzávetőleges adataink sincsenek.

A nagyatádi háziorvosok szerint a 3. oltásra jelentkezők túlnyomó többsége kínai szérumot kapott korábban.

Nálam a korábban Sinopharmot kapott páciensek fele már felvette a harmadik oltását. Ugyanakkor most kaptuk a levelet, hogy soron kívül küldjük meg, szám szerint hány 59 év feletti, oltásra eddig nem regisztrált páciensünkhöz van elérhetőségünk,  telefonszámunk. Őket kellett volna és kellene, ugye, személyesen is meggyőzni, hogy adassák be maguknak a vakcinát. Nekem a 66 ilyen idős közül eddig hármat sikerült rábírnom erre, a fele nyilatkozott róla, hogy ő nem kéri – tájékoztatott az egyik nagyatádi háziorvos.

Ugyancsak most kellett az iskoláknak levelet küldeniük a 12 év fölötti általános iskolások szüleinek: nyilatkoztatniuk kellene őket az iskolai oltásról, és aug. 25-ig vissza is kell jelezni. Nagyatádon is több száz gyerekről van szó, akiknek a szülei vagy itthon vannak, vagy nem, pl. éppen nyaralnak, jegyezték meg az egyik intézményben.

A fokozott kockázatnak kitett szakmákban – egészségügy, szociális szféra, pedagógusok, iskolai, óvodai dolgozók, boltosok, sofőrök, postások, vasutasok, ügyfélszolgálati munkatársak és mindenki, aki általában több emberrel érintkezik nap mint nap – dolgozóknak mindenképpen szükségük lenne az oltásra a vírus 4. hullámának berobbanása előtt, hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre az egyik nagyatádi orvos. Hozzátette: számukra a 3. oltás felvétele is ajánlott a négy hónapos várakozási idő elmúltával.

Megosztás