Egy lakó elájult, egy gyerek pedig rosszul lett

Tizenhárom tűzesethez és hét műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat a hétvégén. Főként szabadtéri tüzeknél kérték a segítségüket, de több szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt is be kellett avatkozniuk.

Valós veszélyre figyelmeztetett a felszerelt szén-monoxid-érzékelő Gyékényesen, a József Attila utcában. A lakók azonnal a tűzoltók segítségét kérték, azonban a kiérkező csurgói önkormányzati tűzoltók már nem tudták kimutatni a mérgező gáz jelenlétét. Az egység felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy a tüzelő- fűtőberendezést vizsgáltassa felül kéményseprővel.

Szén-monoxid-szivárgás gyanúja miatt riasztották a barcsi hivatásos tűzoltókat egy Damjanich utcai lakóházhoz vasárnap, ahol egy lakó elájult, egy gyerek pedig rosszul lett. A mentők mindkettejüket kórházba szállították. A tűzoltók méréseket végeztek az épületben, ahol nyílt lánggal működő fűtőberendezés és páraelszívó is működött egyszerre. A gyanú beigazolódott, a műszer kimutatta a mérgező gázt. Ezután a tűzoltók kiszellőztették a lakást, és kéményseprőt, valamint gázszolgáltatót hívtak a helyszínre.

Illusztráció.
Illusztráció.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset. A probléma hátterében legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő áll, emellett a baj forrása a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása, a szellőző elemek lezárása, illetve a nem megfelelő légutánpótlás. 

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

Balatonfenyvesen, Lengyeltótiban, Somogytúron, Látrányban és Kaposváron szabadtéri tüzek lobbantak fel, Ságváron a fehevült olaj égett egy családi ház konyhájában, Fenyvesen kéménytűz volt, Somogyszentpálon pedig egy melléképületben csaptak fel a lángok.

Háztartási hulladékot égettek Barcson egy családi ház udvarán szombat délután. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral eloltották a tüzet. 

Fotó: Barcs HTP
Fotó: Barcs HTP

Megosztás