Százával mennek orvoshoz, csúcson az influenza

Főleg felső légúti és influenzaszerű tünetekkel mennek az orvosi rendelőkbe. Az egyik nagyatádiban hétfőn csaknem kétszeres betegforgalom volt a péntekihez képest. A reggeli órákban a telefont sincs idejük fölvenni.

A legutóbbi adatok szerint Somogyban van a második legtöbb influenzás az országban lakosságarányosan.

Pénteken nyolcvanan, tegnap 140-en voltak, abből legalűbb százan megfázásos, influenzaszerű panaszokkal – mondta egy nagyatádi háziorvos. – Sajnos, gyakori, hogy a felső légúti megbetegedés alsó légútivá fajul, tüdő- vagy légcsőhurut lesz, esetleg arcüreggyulladás, a vírusos fertőzés átmegy bakteriális betegsége. A hasonló panaszokkal telefonálók kétharmadát kénytelenek vagyunk behívni, hogy eldönthessük, vírusos vagy már bakteriális-e a probléma.

A lázzal és végtagfájdalommal, ritkább esetben torokfájással kezdődő panaszok tehát könnyen súlyosbodnak köhögésbe, rosszullétbe. Az orvosok első körben fájdalom- és lázcsillapítót tudnak felírni; sok-sok folyadék fogyasztását javasolják, főleg vizet és teát; vitaminok szedését, citrusfélék, narancs, mandarin, teában citrom fogyasztását, valamint rendszeres szellőztetést az otthonunkban.

Miután rengeteg a beteg, többnyire kora reggeltől csörögnek a telefonok a rendelőkben, a háziorvosok azt kérik, ha valaki nem akut probléma miatt telefonál, pl. gyógyszerigény miatt, akkor inkább 10.00 óra után tegye, akkor már inkább van idejük felvenni a hívást.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás