Egy lépés a nyomor megszüntetéséért: készülnek Ötvöskónyiban a szociális bérházak

Három újonnan épült ház műszaki átadása történt meg Ötvöskónyiban a szegregált élethelyzetek felszámolása projekt keretében. Májusban költözhetnek be az első családok, előzetes szűrés alapján.

Akik jártak már az ötvöskónyi Kónyi utca végében tudhatják, hogy számos család él itt a létszükséglet alatt, állandó nélkülözésben, napról napra tengődve. Az itt lakók közül sokan még az általános iskolát sem végezték el, munkahelyük, végzettségük nincs, a jövőjük kilátástalan. A Központi Statisztikai Hivatal a népszámlálás során a Kónyi, a Dobó és Pápa utca egyes részeit szegregációs területként határozta meg. Ezt az állapotot hivatott enyhíteni két uniós program, az EFOP 162-es és az EFOP 241-es, melyek mindegyike a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” elnevezésű pályázat részét képezik.

A két éve zajló pályázatok keretében az ötvöskónyi szegregált területen élők közül 49 fő számára biztosítottak szakmai képzéseket, közművelési programokat, egészségügyi szűréseket – mindezt azért, hogy lehetőséget teremtsenek számukra a kiugráshoz. A programnak köszönhetően több mint 30-an szereztek munkavállaláshoz szükséges képesítést: csontozó-, kertimunkás- és betanított szociális segítői végzettséget. A program kezdetétől és a befejezését követő fél évig szociális munkások fognak segíteni ezeknek az embereknek az elhelyezkedésében, munkahelyszerzésében, például önéletrajzok írásával. A program ezen fele az EFOP 162-es pályázattal valósulhatott meg közel 100 millió forintból.

2018. novemberében indulhatott meg a következő lépés, az EFOP 241-es pályázat, mely során az otthonteremtésben és produktív közösség ápolásában kapnak segítséget a családok. 200 millió forintos uniós forrásból összesen három új házat építettek fel a szegregációs területen, és további másik hatot fognak még felújítani. A projekt átmenetileg leállt 2019. novemberében az akkori kivitelező kilépése miatt, mely után új közbeszerzési eljárást kellett indítani. 2020. szeptemberében írták alá az új szerződéseket a kilenc ingatlanra az új kivitelezővel, a Bagó és Társa Kft-vel.

A leendő szolgáltatópont épülete - jöhet a bebútorozás
A leendő szolgáltatópont épülete – jöhet a bebútorozás

December közepén jutott el oda a projekt, hogy az újépítésű házak műszaki átadása megtörténhetett. Ezek közül az egyik, az úgynevezett szolgáltatópont közösségi funkciót fog ellátni, itt dolgoznak majd a szociális munkások, akik a szegregált területen élőket fogják segíteni, internet-hozzáférést és mosási lehetőséget is biztosítanak majd. Ezt az épületet csaknem 32 millióból húzták föl. A másik két újépítésű ház 16 illetve 19 millió forintból épült meg. Ezekbe már be van vezetve a víz, a villany és a gáz is, többségükben már csak a bebútorozás és némi tereprendezés van csak hátra.

Az egyik kész lakóház
Az egyik kész lakóház

A következő lépés az egykori iskolai épület felújítása, ez lesz az úgynevezett szolgáltatóház, ahol közművelési programokat, képzéseket, közösségi rendezvényeket fognak szervezni a jövőben. Ezt a tervek szerint január végére fejezik be, majd öt lakóház felújításával fogják folytatni. Így összesen hét házat fognak lakhatási céllal bérbe adni az itt élő családoknak. Ezek átlagosan 50-60 négyzetméter alapterületű ingatlanok, mindegyik új szigetelést kap, kicserélik a nyílászárókat, megjavítják rajtuk a tetőt, lényegében kompletten felújítják. Április végére tervezik az átadást.

Felmerül persze a kérdés, hogy mely családok költözhetnek majd be ezekbe a házakba? Ezt a döntést árpilis-májusig hozzák meg a projektvezetők: egy feltételrendszer szerint nyerhetik el a pályázók a jogot a lakhatásra. Fontos szempont lesz egyebek között az, hogy a jelentkezők mennyire aktívan vettek részt a pályázat első szakaszában, de ami ennél is fontosabb feltételt jelent az, hogy a családfőnek munkahellyel kell rendelkeznie. Ezért is szerveztek szakmai képzéseket a pályázat korábbi szakaszában. Fontos megjegyezni: a házakban nem lesz ingyenes az élhetés, önkormányzati bérlakásként lakbért és rezsit kell fizetni. A beköltözést követően néhány hónapig szociális dolgozók ellenőrzik majd a családokat. Egy éven belül tehát eldől, hogy mennyire volt sikeres a szegregált élethelyzetek felszámolását célként kitűző uniós projekt Ötvöskónyiban.

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás