Egy nyolcvanon túli úr minden Valentin-napon kér egy csokor rózsát a feleségének

Azt mondja, nem tudja, meddig viheti a feleségének. A virág- és ajándékboltokban minden a szerelmesek körül forog. Nagyatádon a klasszikus vörös rózsán kívül sokan keresik az egyedi ajándékokat, a megszokottól eltérőt.

– A Valentin-nap egész jól alakul nálunk minden évben – mondta Vidákné Farkas Lívia, a Livi Virág tulajdonosa – Úgy veszem észre, hogy most mindenki fél a válságos időszaktól, másképp gondolkodnak az emberek, hogy mi a fontos. Mindenesetre a szeretet fontos.

Persze, ilyenkor sem kötelező adni, de milyen jó ezen az egy napon egy kicsit megállni és megragadni a pillanatot – véli. Bízik benne, hogy nagyon sokan lesznek holnap. Elmondása szerint minden korosztály képviselteti magát a szerelmesek napján.

– Van egy 80 év körüli bácsi, aki minden évben beáll a sorba, és kér egy csokor rózsát. Azt mondja, hogy nem tudja, hogy még meddig viheti a feleségének. Remélem, idén is eljön. 

Sokan vannak, akik nem a vörös rózsát keresik ilyenkor, hanem a kézműves dolgokat, ami egy kicsit egyedibb, eltérő a megszokottól.

A Pap Ajándékboltban Pap Richárd arról beszélt, hogy az ünnep előtt lényegesen több a vásárló. 

– Nagyon sok a szerelmes, kortól függetlenül. Egyre többen választják a személyre szabható dolgokat, a páros pólókat, bögréket.

Bár a Valentin-napot 1990 óta ünneplik a magyar szerelmesek, a Bálint-napi hagyományoknak sokkal korábbra visszanyúló gyökerei vannak Magyarországon, ugyanis a magyarországi németek közt Szent Bálint volt a legnépszerűbb, olyannyira, hogy a bólyi kápolnát például az ő tiszteletére szentelték fel. 

Szent Bálintról viszonylag kevés információ maradt fenn, a történetírások az életével kevésbé, a halálával annál többet foglalkoztak. Történt ugyanis, hogy II. Claudius Gothicus római császár uralkodása alatt elfogták a hite miatt. Állítólag a császár személyesen szerette volna őt a pogány hitre megtéríteni, ám Bálint ennek ellenállt, még akkor is, amikor kilátásba helyezték a kivégzését. Később, a kivégzéssel megbízott főtiszt alkut kötött Bálinttal, jelesül, ha a leányát kigyógyítja a vakságból, akkor annak egész háznépe felveszi a keresztény hitet. A leányt Bálint kigyógyította a vakságából, így nem volt mit tenni, a főtiszt szavatartó ember lévén felvette a háznépével együtt a keresztény hitet, ami miatt nemcsak Bálintot, hanem a főtiszt családját is lenyakaztatta a császár.

A legenda szerint Bálint miközben a kivégzésére várakozott, üzenetet küldött a kigyógyított leánynak, amit a „A te Bálintod” szignóval látott el. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata, valamint így lett Szent Bálint a szerelmesek védőszentje.

A Bálint-naphoz néphagyományok és megfigyelések is kapcsolódnak. A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol ezen a napon szokás volt a madarakat etetni – olvasható a Wikipedián.

 

Megosztás