Egyedül rótta az országutat a megtáltosodott aggastyán ló

Reggel még alig bírt lábra állni, ám estére már világot akart látni Gabi, a 24 éves segesdi ló. Az idős jószágot hat autóval keresték a helybéliek, végül a pálinkafőző környékén akadtak rá: egyedül bandukolt az úttesten.

Lovat gazdája nélkül ritkán látni az úttesten. Márpedig tegnap este pontosan ennek lehettek szemtanúi azok, akik 7 óra környékén a 68-as út Segesd és Ötvöskónyi közötti szakaszán autóztak. A kósza jószág lovasa nélkül poroszkált kivilágítatlanul az országúton Ötvöskónyi irányába.

Gottwald Erika nagyatádi lakos éppen hazafelé tartott férjével, amikor az autó fényszóróinak fényében egyszer csak feltűnt a gazdátlan kanca. Lelassítottak, és egy darabig a ló nyomában haladtak, annak reményében, hogy előkerül a tulajdonosa.

Majdnem elütöttük szegényt, nehezen volt kivehető a sötétben – emlékezett vissza Erika. – Aggódtunk, hogy baja esik. Nagyon fáradtnak tűnt, lassan lépegetett.

Erika még az autóból közzétett egy felhívást a közösségi médián. Röpke fél óra alatt több mint 170-en osztották meg a posztot. Szerencsére a gazdája is látta a bejegyzést, rögtön jelentkeztek is Erikánál.

A Gabi névre hallgató kancát lószállító furgonba terelték majd hazavitték a Vörösmarty utcába. Gazdája, a 21 éves Kovács Cintia szerint még sosem csinált ilyet korábban a ló. Sőt, aznap reggel még attól féltek, hogy elpusztul a jószág.

Gondok vannak a lábával, alig bírt állni – mesélte Cintia. – Kihívtuk hozzá a kaposvári ügyeletes állatorvost, aki egy sor injekciót adott neki, gyulladáscsökkentőt, antibiotikumot.

Az orvosság úgy tűnt, megtette a hatását, ugyanis Gabi rövidesen sétálni, majd futni kezdett, estére pedig valósággal megtáltosodott.

Látszott, hogy jobb kedve van, szinte hiperaktív lett – mesélte Cintia. – Aztán amikor be akartuk terelni, nem hagyta magát. Kihátrált a boxajtóból és elfutott. Szaladtunk utána, de nem tudtuk utolérni. Mire autóba ültünk, már nyoma veszett. Annyit láttunk, hogy Somogyszob irányába tartott.

Cintiáék gyorsan segítséget hívtak a környékről, rövidesen már 6 autóval keresték a megtáltosodott Gabit. Körülbelül 40 perccel később olvasták a posztot, így találták meg a szökevényt. Gabit sikerült visszavinni a karámjába, az éjszakát a lábán állva töltötte. Cintia elmondta, ma is nagyon jó hangulatban van, sokat szaladgál az udvaron.

Fáj még a lába, de nagyon jó kedve van. Nem is tudom, mihez kezdtünk volna, ha baja esik. Ő az első lovam, rajta tanultam meg lovagolni, mindenki nagyon szereti a családban.

Gabi egyébként 3 nap múlva ünnepli a 24. születésnapját. Bízzunk benne, hogy otthon, családi körben tölti, és nem egy újabb szökési akció közben.

Gabi, a 24 éves kanca

 

Megosztás