Egyelőre tisztázatlan, mi történt a Claessens víztározójával

A cég állítja, a fővállalkozójuk megfelelően járt el, de a vízügyi igazgatóság nem tud próbaüzem kérelmezéséről. Arra nem is ők, hanem a vízügyi hatóság adhatott volna engedélyt. Ők viszont nem válaszoltak kérdéseinkre.

Mint arról február elején beszámoltunk, már jócskán feltöltötték vízzel a kiemelt állami beruházásként épülő, Nagyatád határában fekvő, 600 ezer köbméteres víztározót. Néhány nappal később kiderült, hogy a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot már megkeresték az ügyben: bejelentést kaptak „az illegális vízkivételről”, és tájékoztatást kértek a feltöltésről. Az igazgatóság munkatársa „helyszíni szemléje során bizonyosságot nyert, hogy a kivitelező valóban vizet vett / vesz ki a Babócsai-Rinya medréből. Ezért az ügyfelet február 7-én hivatalosan tájékoztattuk – többek között – arról, hogy mivel a vízhasználatok és vízkivételek jogosságának ellenőrzése és az engedély nélküli vízhasználatok szankcionálása a katasztrófavédelmi igazgatóságok vízügyi hatósági részlegének feladata, megkeresését az illetékes vízügyi hatóság részére továbbítani fogjuk. Ezt még ugyanezen a napon, február 7-én meg is tettük, hivatalos megkeresést intéztünk a vízügyi hatósághoz, kérve a tevékenység kivizsgálását és a megfelelő intézkedések megtételét. Tőlük az ügyben visszajelzést azóta nem kaptunk.”

Szerkesztőségünk ugyancsak levélben fordult az I. fokú területi vízügyi hatósághoz – Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – febr. 4-én, egyebek között megkérdeztük, hogy:

Kapott a cégcsoport engedélyt a víztározó feltöltésére?
A katasztrófavédelem tartott-e helyszíni bejárást, milyen eredménnyel?
Van-e arról információ, hogy mennyi víz van jelenleg a tározóban?

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azóta nem válaszolt. Viszont néhány napja kaptunk egy levelet a Claessens Grouptól. Ebben egyebek között azt írják:

„A komplett beruházás még nem készült el, minden, jelenleg a területen zajló munkálatért a fővállalkozó a felelős, ő a területgazda. A fővállalkozó tájékoztatott minket, hogy a vízügyi igazgatóságot megfelelően, előzetesen informálta. A víztározót azért szükséges részben megtölteni vízzel mert a folytonosan leterített fólia megfelelő súlyozás, terhelés nélkül elmozdulna, károsodna az időjárás viszontagságai, a szél és a téli-tavaszi magas talajvíz miatt. Így ez kizárólag a műtárgy és a fólia védelme miatti intézkedés volt. A fővállalkozó kizárólag a tájékoztatást követően, az építési műszaki leírásnak megfelelően kezdte meg a vízkivételezést 2021. december 20-án és 2022. január 18-án fejezte be. Azóta nem történt további vízkivételezés.” (Az idézetben szereplő kiemelések a cégtől származnak.)

Hozzátették: az átadást követően a teljesen feltöltött víztározóban a vízoszlop magassága 6,6 méter lesz. Megnyugtattak, hogy a víztározó nem jelent veszélyt Nagyatádra, mert nem rendelkezik vízgyűjtő területtel. Ráadásul biztonsági létesítményeket is kialakítottak: a teljes víztározó területét körbekerítették, annak érdekében, hogy elkerüljék a baleseteket és a rongálásokat, továbbá a tározóban 100 méterenként életvédelmi vészkijárókat alakítottak ki.

Mint írták, a víztározó nem jár semmilyen negatív hatással a környezetre, így a Rinya patak vízháztartására sem. Utaltak rá, hogy érdemi vízkitermelésre csak adott időszakban és a Rinya patak bizonyos vízszintjének állása fölött van lehetőségük, az így rendelkezésükre álló vizet kell beosztaniuk egész évben.

Hangsúlyozták: „Miután a fővállalkozó visszaadja a beruházási területet, azonnal megkezdjük a műszaki átadás-átvételt. A Claessens Group cég politikája szerint az eddigiek során is minden jogszabályt és előírást szigorúan betartottunk, ez a víztározó esetében se lesz másként, a jövőben is körültekintően figyelünk a törvények betartására.”

Megkeresésünkre válaszolt a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság is. Azt írták, a vonatkozó kormányrendeletnek „megfelelően az engedélyes a vízkivételre csak a vízjogi üzemeltetési engedély megszerzését követően jogosult. Ez alól kivételt a próbaüzem elvégzése jelenthet”, melyre a vízügyi hatóság – vagyis a már említett Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – (és nem a vízügyi igazgatóság) adhat engedélyt kérelemre. „Próbaüzem kérelmezéséről igazgatóságunk ezidáig tudomást nem szerzett” – tették hozzá.

Egyelőre tehát tisztázatlan, a vízügyi hatóság adott-e engedélyt a próbaüzemre, ha igen, az mire jogosított fel, és arról miért nem tájékoztatták a vízügyi igazgatóságot. Ha érkezik válasz a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, közölni fogjuk.

Megosztás