Egyre mélyebb az építőipar válsága

Megkötött szerződések tekintetében nyolc éve nem volt ilyen rossz helyzetben az építőipar, sőt idén májusban 12 százalékkal volt gyengébb a teljesítménye, mint egy évvel korábban.

Már korábban megírtuk, hogy komoly bajban van az építőipar. Azóta ez a válság csak mélyülni látszik, legalábbis a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb jelentése szerint, amely alapján egyetlen hónap alatt, áprilishoz viszonyítva több mint másfél százalékkal csökkent a termelés.

Az elmúlt egy évben épületből 13,2 százalékkal építettek kevesebbet, építményből pedig 10 százalékkal készült kevesebb az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

2023 első öt hónapjában a 2022-es esztendő első öt hónapjához képest 8,8 százalékkal volt rosszabb az építőipar teljesítménye. A megkötött új szerződések száma pedig riasztó jövőt vetít előre: 36,9 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek meg, mint tavaly ilyenkor. Így május végén összesen 30,2 százalékkal kevesebb építkezésen dolgoztak (vagy volt rájuk megkötött szerződés), mint egy éve – ez nyolcéves mélypontot jelent – írja a HVG.

Korábban Németh Csaba, a Konzumgres Kft. nagyatádi telephelyének vezetője azt mondta: az első negyedévben 20 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. Tavaly még húszezernél is több lakás épült az országban, illetve 250 ezret újítottak fel. Idén az elemzők az várják, hogy ezeknek a száma a felére csökken.

Az sem segít az építőiparon, hogy a kormány csaknem háromszáz beruházást függesztett fel idén.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás