Egyre súlyosabb probléma a macskák és kutyák túlszaporodása

A felelős állattartás kultúrája még mindig gyermekcipőben jár Magyarországon. Nagyon sokan nem veszik a fáradságot háziállataik oltására és ivartalanítására, így aztán egyre több a kidobott, utcára került kisállat.

Augusztus 16. a hontalan állatok világnapja. Az Orpheus Állatvédő Egyesület által kiadott sajtóközlemény szerint a felelőtlen állattartás következtében nagyon sok a kidobott – magára hagyott házi kedvenc. Sokan megvásárolják a kutyát, cicát, hörcsögöt, díszhalat, teknőst, de felelőtlenül, nem az állat egész életére tervezve, hanem hirtelen – meggondolatlanul teszik – mondja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Az örömteli pillanatok után, a szürke hétköznapokban az érezni-szenvedni képes kisállat pedig sorsára hagyva, az utcán landol.

A legfőbb gond a túlszaporítás: sokkal több állatot engednek szaporodni, mint amennyi felelős gazda van – mondja Seres Zoltán állatvédő, így mindig lesz kóbor állat utánpótlás, sok-sok ezernyi. A felelős állattartással lehetne gátat szabni a kóbor állat „termelésnek”, emiatt nagyon fontos a megelőzés és a tudatosság.

Nehezen lehet számokban kifejezni, hogy vajon mekkora lehet a kóbor kutya- és macskaállomány. Mindenesetre a helyzet súlyosságát szemlélteti, hogy a helyi menhely vezetőjét, Simon Ivettet naponta ötször keresik meg telefonon azzal, hogy nem tudnak hol elhelyezni egy-egy kutyát.

A legkülönfélébb okokkal hozakodnak elő az emberek – meséli a Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület elnöke. – Túl hangos a kutya, meghalt a gazdája, megkölykezett a szuka és nem tudnak mit kezdeni a kölykökkel. Volt rá példa, hogy megmondtuk, csak akkor fogadjuk be a kiskutyákat, ha az anyát ivartalanítják. Néhány hónappal később szereztek egy másik szukát, hogy kölykezzen meg, mert kell a gyerekeknek „játék”. Nagyon rossz az emberek hozzáállása.

A menhely szinte folyamatosan maximális kapacitással működik, tette hozzá Ivett. Ráadásul az utóbbi időben kompatibilitási problémáik is akadtak, a nagytestű kutyákat nem tudják egy helyen tartani a kisebbekkel. 70 kutyáról beszélünk, ezzel szemben otthon két kutya összebarátkoztatása nem jelenthet nagy gondot, de sajnos sokan még erre a minimális erőfeszítésre sem hajlandóak.

Nemrég azzal kerestek meg, hogy két szuka kutyájuk van, és az utóbbi időben folyton egymásnak esnek, vigyem el az egyiket. Megkérdeztem, nem-e tüzel az egyik? Azt mondják nem, még csak menstruált – miközben ez azt jelenti, hogy tüzel, de azt mondja, ezt nem tudta. Ivartalanítani kéne őket, és akkor kis összeszoktatással és idővel nem lenne köztük gond, de erre a legtöbb ember már nem veszi a fáradságot. Nagyon sokan ivartalanítás-ellenesek, azt mondják, akkor már nem lesz igazi kutya, nem fogja úgy őrizni a házat, pedig ez nem igaz. Rengeteg probléma lenne megelőzhető, ha az emberek felelősen tartanák az állatokat. Sajnos, a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Tavaly az egyesület pályázaton nyert támogatást 80 szuka és 20 kankutya ivartalanítására, ezt a kiírt célt maradéktalanul teljesítették is, de egyelőre nem sok eredménye van – tette hozzá az egyesület vezetője. A folyamatosan szaporodó állatok gyakran elkóborolnak, elvadulnak, az erdőkben vagy akár az utcákon csatangolnak kiéhezve, gondozatlanul, betegen – akár veszélyt is jelenthetnek a helyi lakosokra. Sok esetben pedig a születendő kölyköket ­– mivel a gazdáik nem akarnak róluk gondoskodni, elhelyezni pedig nem tudják őket – agyonütik, vagy kiteszik másik városban, hogy valaki más problémája legyen. Ez a jelenség egyaránt megfigyelhető a kutyák és a macskák esetében is. Két hete három szürke kismacskát találtak a Rózsa utcában, az anyjuk nélkül. Szemmel láthatóan betegek és alultápláltak voltak, a helyiek nem tudnak róla, hogy bárkinek a macskája az utcában szült volna. Feltehetően valaki kitette őket az utcában.

Végül Gelencsér Mónika, Kivadáron élő önkéntes befogadó vette őket a gondozásba. Jelenleg 9 macskának és 18 kutyának igyekszik gazdát találni, mind az ő otthonában vannak. Már 8 éve segít ideiglenes befogadóként, a német Save Animal egyesület segítségével sok állatnak találtak gazdit, és többször is hirdettek meg ivartalanítási akciót. Mónika szerint sokan befogadnának egy-egy macskát, de a plusz terheket már nem hajlandóak vállalni.

Az embereket egyszerűen nem érdekli az ivartalanítás, csak arra kell nekik, hogy legyen az udvarban egy háziállat, az már nem érdekli őket, ha elkóborolnak, lekölykeznek. Nem akarnak ezért fizetni, meg sokan azt mondják, hogy az úgy már nem is macska, ha fel van vágva, meg „ki van pakolva”. Egy családnál volt már egy kandúr, ők vittek volna két benti cicát, de mondtam nekik, hogy csak akkor, ha beoltatják, mivel a kandúr kint szokott lenni. Úgy már nem kellett nekik. Az emberek többsége nem vállalja fel azt a felelősséget, ami ténylegesen kellene a nem kívánt populációk féken tartásához.

Egy átlagos nősténymacska élete során akár 100 utódot is a világra hozhat, vagyis exponenciálisan nő a probléma. És ha egy szűkebb környezetben történik mindez, úgy újabb probléma is felveti a fejét: a belterjesség. Falusi Erzsébet, a Bütyök Állatudvar vezetője szintén önkéntes befogadó, jelenleg 13 kutyáról gondoskodik, és mint mondta, 80 százalékuk küzd valamilyen egészségügyi gonddal, ami a vérfertőzésre vezethető vissza.

Ha sok kutya egymás hegyén-hátán nevelkedik, előbb-utóbb amikor ivaros korba lépnek azzal fognak közösülni, aki éppen a legközelebb van, ez lehet akár a testvére, vagy a saját szülei. Ráadásul vannak emberek, akik szándékosan erre késztetik a kutyákat: az úgynevezett szaporítók, akik úgy érik el, hogy fajtatiszta kutyáik legyenek, hogy egymással pároztatják az egy alomból származó ebeket. Jelenleg is több ilyen beteg kutyáról gondoskodom, az egyikük süketen született, a másik lábujj nélkül. De ugyanez a probléma megfigyelhető a baromfiaknál és az egyéb haszonállatoknál is. Ezek az állatok egész életükben szenvednek, mindez az emberi hanyagság és gondatlanság műve.

Az állattartás része, hogy az állat megvásárlását felelős döntés kell, hogy megelőzze. A házi kedvenc sok esetben önálló életre képtelen, tartása az ember felelőssége. A házi kedvenc megvásárlása/örökbefogadása az állat egész életére számolva kell, hogy történjen, ez csak így lehet.

A házi kedvencek felelős tartásához arra alkalmas tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges – hangsúlyozza Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, aki szerint sokan gondolkoznak azon, hogy élő állatot szerezzenek be otthonra. Az állatvédők tapasztalata azonban az, hogy az állat házhoz kerülése után gyakran unott teherré válnak, ezért az embereket tudatos vásárlásra kérik.

Megosztás