Eladta az apa a fia távoktatására kölcsönzött laptopot

A digitális oktatás idején az iskolák lehetőséget biztosítottak a szegényebb családok számára, hogy gyermekeik kölcsönzött számítógéppel otthonról tanuljanak. Ezzel élt vissza egy apuka, aki eladta az iskolai laptopot.

A szigorú járványügyi intézkedések során az iskolák, ha felszereltségük ezt lehetővé tette, a hátrányos helyzetű gyermekek számára informatikai eszközöket kölcsönöztek, így biztosítva számukra a távoktatást. Kaposvár mellett akadt egy szülő, aki úgy élt vissza a lehetőséggel, hogy gyermeke egyszer sem kapcsolhatta be a számítógépet, ugyanis az apa rögtön eladta azt. A Kaposvári Járási Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a büntetett előéletű, 28 éves férfival szemben.

A vádlott 2021 márciusában felvette a kapcsolatot azzal a Kaposvár környéki általános iskolával, ahová kisgyermeke járt, hogy biztosítsanak neki egy otthoni online tanulásra alkalmas laptopot. A férfit azonban csalárd szándék vezette, mivel az eszközt eleve azért igényelte, mert pénzzavarát a készülék értékesítésével akarta megoldani.

Az iskola jóhiszeműen az apa rendelkezésére bocsátotta a számítógépet, ő azonban már az átvétel napján értékesítette a laptopot, ezáltal az iskolának közel 100 ezer forint kárt okozott. A kisgyermeket az apa által elkövetett bűncselekmény miatt szerencsére nem érte hátrány, mivel az online tanuláshoz szükséges feltételek egyéb módon biztosítva voltak a számára, iskolai feladatait megfelelően el tudta végezni.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a felfüggesztett fogházbüntetés hatálya alatt álló férfival szemben elzárás büntetés kiszabására, és a sértett oktatási intézménynek okozott kár megtérítésére tett indítványt.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás