Egyre több középkorú kerül kórházba Somogyban – a Covid 3. hulláma

Egy nap alatt 179-cel ugrott meg Somogyban az igazolt covidosok száma. Mostanában a középkorosztály kerül kórházba, és súlyosabb tünetekkel, mint a korábbiak. A jövő héten már kínai vakcina is érkezik Nagyatádra.

Míg az első hullám szinte elkerülte megyénket, a második már csúnyán elkapta: pl. Nagyatádon két és félszer többen hunytak el decemberben, mint egy évvel korábban. A jelek szerint a harmadik hullám sem lesz kíméletesebb. A megyei kórházban már napok óta érzékelik, hogy egyre több koronavírusos beteg jelentkezik a sürgősségin, és egyre rosszabb állapotban érkeznek.

Az idősotthonokban élőket és a gondozóikat is beoltották már, ők védettebbek. A vírus azonban mutálódik, és megtalálja a még védtelen középkorosztályt. Ők megpróbálják otthon kifeküdni, ami 90 százalékuknak sikerül is. A 10 százalékuknál azonban nem áll meg 5-7 nap után a folyamat, hanem, úgymond begerjed a fertőzés, súlyosbodnak a légúti tüneteik – vázolta a helyzetet az egyik nagyatádi orvos. – Ők kerülnek kórházba, és valóban, az ő tüneteik komolyabbak.

A Nagyatádi Kórházban egyébként január elején volt a legsúlyosabb a helyzet: a 80 covid-ágyon teljes kihasználtsággal ápolták a fertőzötteket. Ők többségében kiszáradt, idős emberek voltak.

Ehhez képest most kevesebb betegünk van, jelenleg kb. 70 százalékos az ágykihasználtságunk – tudtuk meg egy másik orvostól. – Az viszont igaz, hogy ezeknek a betegeknek súlyosabb az állapotuk. A covidosok átlagos kórházi ápolási ideje két hét, de voltak, akik egy hónapig is itt feküdtek, sőt, olyan kollégánk is, akiért 40 napig küzdöttünk az intenzív osztályon. Sajnos, a betegeink 10 százalékát elvesztettük.

A megoldást jelentő vakcinák pedig egyelőre igencsak csepegtetve érkeznek. Ám annál szervezetlenebbül, panaszolják a háziorvosok.

Most megint a hétvégére jött az értesítés, hogy hétfőre szervezzünk le 10 AstraZeneca, 10 Pfizer és 55 Sinopharm oltást. Ezek elvileg a jövő héten megérkeznek, vagy nem. A Pfizert a kórházi oltóponton adják majd be, a többit nekünk kellene, de semmi konkrétumot nem tudok a betegeknek mondani, hogy mikor. A kínairól pedig még egy betű ismertetés sem jött. Arról már nem is szólva, hogy ki hajlandó itt beoltatni magát a kínai szérummal?! – sorolta a problémákat az egyik nagyatádi háziorvos.

Több doktor is úgy vélekedett kérdésünkre, hogy ha ebben az ütemben és ilyen szervezetlenül folyik továbbra is az oltás, a kórházak és a háziorvosok nem fogják bírni a terhelést, a koronavírus harmadik hulláma ki fogja fektetni a hazai egészségügyi ellátórendszert.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás