Elhunyt a kertbarátkör alapítója, Vránics István

87 éves korában örök álomra szenderült a kiváló borász, a Nagyatádért Egyesület aktív tagja és kertbarátkör alapítója. Az egész város Pista bácsit gyászolja.

 

Pénteken helyezték örök nyugalomra Vránics István földi maradványait a központi temetőben. Utolsó útjára elkísérték őt családtagjai, barátai, a nagyatádi borlovagok és kertbarátok tisztelegtek munkássága előtt. Pista bácsi márciusban töltötte volna be a 87. életévét.

1934-ben látta meg a napvilágot. A polgári iskolát Nagyatádon végezte el, később Kaposváron elvégezte a Közgazdasági Technikumot, az érettségi után a Nagyatádi Földműves Szövetkezetnél helyezkedett el. Fiatalkorában a családi szódagyárnál dolgozott szállítóként – kezdetben lovaskocsival, később oldalkocsis motorkerékpárral. Egy szétrobbanó palack megsértette a lábát, melynek következtében az aktív sportolásról le kellett mondania, de a testmozgás továbbra is az életet részét képezte: szívesen sakkozott, pingpongozott, billiárdozott. A későbbiekben a helyi foci egyik szponzorává vált, s az Öregfiúk csapatához is csatlakozott.

Kaposváron ismerkedett meg leendő feleségével, Rózsával, akivel a házasságkötést követően családot alapítottak. Két fiúgyermekkel áldotta meg frigyüket a sors: Lacival és Pityuval.

Később talált rá élete másik nagy szerelmére és szenvedélyére: a gyümölcstermesztésre. 1959-ben saját birtokot vett Ötvöskónyiban, ahol évtizedeken át ápolta szőlőjét és készítette a finom borokat.

A „száz éves pinceként” emlegetett szőlőbirtok mélyén a hordókban most is tanúskodnak munkásságáról a tiszta, fehér borok. Aki kóstolta Vránics István különleges cserszegi fűszeresét, tudhatja, hogy olyan ember készítette, aki nagy szenvedéllyel és hozzáértéssel bánt a szőlővel. Az évtizedek alatt ez a bora többször is aranyérmes lett. A kulturális központ Múltidéző című sorozatában megjelent írásában – melynek címe: „A szőlőművelés és borászkodás több évtizedes tapasztalatai” – úgy fogalmazott, arra e legbüszkébb, hogy 2003-ban cuvée borával nem csupán arany minősítést ért el, hanem elnyerte „A Város Bora” kitüntető címet is.

Vránics István a száz éves pincében alapította meg a Somlói Borlovagok Rinyamenti Klubját, ami azóta is tevékenykedik. Egyben ő volt a Nagyatádi Kertbarát Kör megalapítója is, évtizedeken át tagja volt. Munkásságának hála a nagyatádi és Rinya menti borkultúra fejlődött, ő kezdeményezte a nagyatádi borversenyek megrendezését, amelyek aztán évtizedeken át, a mai napig a borosgazdák legfontosabb eseményeivé váltak.

Nem sokkal később kinevezték vendéglátó-ipari osztályvezetővé, és így az egész járás területére kiterjedő felelős beosztásba került. Az új munkakörhöz már nem volt elegendő az érettségi, ezért beiratkozott a vendéglátó-ipari főiskolára Budapesten. 50 éves volt már, amikor az ÁFÉSZ-tól átment dolgozni a TSZKER-hez.

Nyugdíjba vonulása után teljesedett ki a közösségért folytatott munkája. Tucatnyi szervezethez csatlakozott, melyeknek mind aktív résztvevője is volt. Tagja lett a Nagyatádért Egyesületnek, az Idősügyi Fórumnak és kezdetektől ott volt a takarékszövetkezeti mozgalomban is a. Foglalkoztatta Nagyatád, a nagyatádiak élete, sorsa; érdekelték a közügyek.

Sajnos a sors úgy hozta, hogy 20 évvel ezelőtt Pista bácsi megözvegyült. Később az egyedüllét szomorúságát enyhítve új társat talált magának Angéla személyében – akivel egészen a Pista bácsi haláláig kiegyensúlyozott kapcsolata volt: családja is befogadta őt, és ő is őket.

Pista bácsi 2020 decemberében szeretett szőlőbirtokán tartózkodott, amikor hirtelen rosszul lett, és kórházba került, ahol orvosi beavatkozáson esett át. Sajnos a felépülése nem volt sikeres: február 11-én örök álomra szenderült.

Vránics István munkásságáról Nagyatád polgármestere, Ormai István is megemlékezett a közösségi oldalon. Pista bácsi halála nagy veszteséget jelent a nagyatádi közösségeknek. Gyászolják őt családtagjai és barátai, a kertbarátkör tagjai, a somlói borlovagok, és megannyi borász, akikkel Pista bácsinak alkalma volt egy barátságos beszélgetés mellett a saját borával koccintani.

Szerkesztőségünknek egy évvel ezelőtt volt alkalma meglátogatni Pista bácsit az ötvöskónyi szőlőhegyen: egy családi kincsről készítettünk akkor riportot. Legendás vendégszeretetéből ekkor mi magunk is ízelítőt kaphattunk, akárcsak a híres cserszegi fűszeresből. Az Atádhír stábja is magasra emeli poharát Vránics István élete előtt, és az említett videóval emlékezünk meg róla. Nyugodjék békében.

Megosztás