Elkezdődik Bolhás és Somogyszob szennyvíztisztító rendszerének fejlesztése

Uniós és központi forrásból, több mint 327 millió forintból korszerűsítik a két település szennyvíztelepét, új tisztítási technológiát alkalmaznak. Tegnap tartották a projekt nyitórendezvényét.

 

A „Somogyszob központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése” elnevezésű, KEHOP projekt kapcsán korábban is jelent meg cikkünk. Már 2016-ban felmerült az igény és a lehetőség, hogy a két falu szennyvíztelepét és a szennyvíz tisztítására használt technológiát és berendezéseket korszerűsítsék, most végre elindulhatott a projekt kivitelezése. Bár a munkálatok már folyamatban vannak, a hivatalos nyitórendezvényt tegnap tartották a somogyszobi művelődési házban sajtótájékoztatóval egybekötve. A rendezvényen jelen volt a két település polgámestere, Hodorics Katalin és Szabó Bence, köszöntőt mondott Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke, továbbá a projekt kivitelezői bemutatták az épülő fejlesztéseket. A lakosságot érintő kérdések megválaszolására külön fórumot is hirdettek délutánra.

A projekt megvalósítására Somogyszob és  Bolhás Község önkormányzatai a Széchenyi 2020 program keretében 265,81 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek el. A beruházás összesen 327,06 millió forintból valósul meg, amit 81 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből a két önkormányzat az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével részesül.

Bár a lakosság még a saját bőrén nem tapasztalta a szennyvízkezelés problémáit, ám az agglomeráció telepén a szennyvíz határértékeknek megfelelő tisztításához nem elég a rendelkezésre álló biológiai tisztítási kapacitás, és nem megoldott a keletkező szennyvíziszap víztelenítése sem. A 2004-ben épített telep valamennyi gépészeti berendezése még eredeti, élettartamukat jelentősen túlhaladták.

A projekt eredményeként új korszerű tisztítási technológiát, úgynevezett kis pulzációjú SBR-t fognak kiépíteni.. Eszerint a mechanikai tisztítást gépi berendezés végzi, párhuzamosan kialakított kézi ráccsal. Bővítik a szennyvíztelep biológiai tisztítókapacitását is. A szennyvíziszapot sűrítik, majd víztelenítik, a víztelenített iszapot pedig konténerben gyűjtik és elszállítják. A fejlesztés során a meglevő műtárgyakat felhasználják, felújítják, valamint új műtárgyakat építenek. A technológiát korszerű irányítástechnikai rendszerrel, – mint például távműködtetés, távfelügyelet – látják el.

A tervezett határidő szerint 2022. szeptember elejére befejeződik a korszerűsítés.

Megosztás