Elkezdték a geotermális fűtési rendszer kialakítását

Munkagödröket ásnak a Széchenyi téri parkban. A gyógyfürdő termálkútjának hulladékhőjére alapozott fűtési rendszer kiépítése kezdődött meg a napokban Nagyatádon. Ezzel évi 9 millió forintot takarít meg a város.

A fejlesztés eredményeképpen a kulturális központ, a Dél-Somogy Irodaház, a polgármesteri hivatal, a turisztikai központ és a gyógyfürdő fűtését megújuló energia fogja biztosítani. Ezzel nagy mennyiségű gáz kiváltása valósul meg, így csökken a fosszilis energiafelhasználás, s vele a károsanyag-kibocsátás. Az üvegházhatású gázok éves becsült kibocsátás csökkenése 337,62 CO2 egyenérték. A gázenergia kiváltásával az önkormányzat évente mintegy 9 millió forint megtakarítást ér el. Ennek a két célnak a megvalósításához kapott 300 millió forint európai uniós pályázati támogatást Nagyatád.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A beruházás kivitelezése 273 millió forintba kerül. A munkákat a nagyatádi Novics Kft. és a budapesti Geowatt Kft. alkotta konzorcium végzi. A kivitelezés során megépül a hőcserélő berendezés, egy 250 köbméteres tároló, mintegy 2 ezer méter távvezeték, 5 hőszivattyú, minden épületnél és a központi egységnél vezérlő berendezéseket létesítenek, és az épületeken napelemeket helyeznek el. A beruházás műszaki adottságai olyanok, hogy alkalmas a kétszeres nagyságúra bővített gyógyfürdő, és a felújítani tervezett szociális központ és idősek otthona fűtésére is.

A Széchenyi téri parkban, illetve a város központjában lesznek az építési munkák, ami sok helyen a területek felbontásával jár – mondta Ormai István polgármester. – A kivitelezőtől azt kértük, hogy fokozott figyelemmel, a park fáinak megóvásával végezzék a munkaárkok létesítését; valamint azt, hogy minél előbb kerüljön sor az egyes területek helyreállítására. Ezeket a kivitelező vállalta. A nagyatádiak megértését és türelmét kérem az esetleges kényelmetlenségek, közlekedési változások miatt.

A kivitelezés ütemezése szerint 2021. október 15-én próbaüzem indítását tervezik, ami 2022. április 15-ig tart. Ezt követően adhatják át a beruházást.

Egyébként a Széchenyi parkban hamarosan megkezdődik a növényzet megújítása, a terület rekonstrukciója is. Ez fakivágásokkal, tuskózással, faültetésekkel jár, ugyanakkor térépítési munkálatok is lesznek. Elkezdődik a régi iskola épületének, a Széchenyi tér 25. számúnak is a felújítása, ami szintén érinti a gyalogos forgalmat. Ezek a munkák az egész év során tartani fognak. A nagyatádiak és az idelátogatók megértését kérte a polgármester, hozzátéve: ha minden elkészül, egy jobb, szebb, komfortosabb, korszerűbb városközpont lesz Nagyatádon.

 

Megosztás