Elszállt a kenyér ára – 3 év alatt 70 százalékos az áremelkedés

Egyes nagyatádi pékségekben a fehér kenyér kilónkénti ára akár a 700 forintot is elérheti. A zsemle ára is nagyot ugrott 2019 óta: 60 százalékkal kerül többe.

Megnéztük több nagyatádi pékségben és boltban, hogy milyen áron lehet venni jelenleg a szendvicsnek valót pékárut. Elsősorban a fehér kenyér és a zsemle árára voltunk kíváncsiak, mivel azok a legtöbb élelmiszerboltban kaphatók. Összesen három pékségben, egy kisüzletben, egy boltban és egy diszkontáruházban ellenőriztük az említett péktermékek árait.

Nézzük a fehér kenyér árát! A Központi Satisztikai Hivatal szerint 2019 májusában kilónként 304 forintért lehetett megvenni. Jelenleg az ár 518 forint, vagyis a három évvel ezelőttinek az 1,7-szerese. A nagyatádi pékségek és üzletek egy része ennél valamivel alacsonyabb áron tudja árulni a kenyeret, ugyanakkor olyan pékségben is jártunk, ahol 600 illetve 700 forint volt a kenyér ára – igaz, utóbbi a fehér kenyér egy speciális változata volt.

A zsemle ára három éve még csak 25 forint volt, a jelenlegi átlag 39 forint, ami 60 százalékos drágulást jelent. Az általunk vizsgált nagyatádi pékségekben és boltokban az árak 42 forinttól 50-ig terjedtek. A legolcsóbb értelemszerűen a diszkontáruházban volt, ott a KSH adatai szerint alakultak az árak.

2021 az infláció éve volt, és a növekvő tendencia azóta is vadul dübörög: jelenleg 8,5 százalékos értéken van, ami jelentős ugrás az egy évvel ezelőtti 5 százalék körüli szinthez képest. Különösen az élelmiszerek árában történt drasztikus romlás: mintegy 12 százalékponttal nőtt az árindex egy év alatt.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás