Elveszti gazdasági önállóságát a Nagyatádi Kórház?

A Népszava információi szerint megszűnik a pénzügyi, közbeszerzési, személyügyi és informatikai feladata 60-70 városi kórháznak: azok átkerülnek a megyei kórházakhoz. Vélhetően a Nagyatád Kórházra hasonló sors vár.

Decemberig, de legkésőbb januárra szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát – írta mai cikkében a lap. A Népszava szerint

„a cégtábla ugyan marad a kórház homlokzatán, és lesz főigazgatója is, de gazdasági, pénzügyi szervezete, önállósága nem lesz az érintett intézményeknek”.

Az átalakítás pontos, több száz oldalas forgatókönyvét a múlt héten kapták meg a centrumok. Az országos kórházi főigazgató a változást azzal indokolta, hogy „a városi intézmény főigazgatója munkaidejének azon részét, amit eddig a működtetéssel töltött, ezentúl a betegellátás színvonalának növelésére tudja majd fordítani.”

A cikk szerint a városi kórházak megyeiekbe történő integrálása már a járvány alatt megtörtént, ám a gazdasági jogosítványok átcsoportosítása még zajlik.

Súlyos problémákat okozhat az összevonás

Az újságnak nyilatkozó szakemberek úgy látják, a megyei intézmények vezetői nem feltétlenül alkalmasak egy ilyen feladatra, mert néhol a saját intézményükben adódó problémákkal sem bírnak. Azzal pedig, hogy napi ügyekben sem helyben születik a döntés és a jóváhagyás, sok kárt okozhatnak a városi kórházakban. Más egyenesen úgy fogalmazott: ez már a betegellátás rovására is mehet.

A szakértői anyagban szerepel a Nagyatádi Kórház is

Információink szerint a Nagyatádi Kórházzal egyelőre semmilyen konkrétumot nem közöltek (a Népszava szerint is csak a megyei kórházakat, ill, a centrumokat tájékoztatták). Az viszont tudható, hogy a mostani „több száz oldalas forgatókönyv” egy tavaszi szakértői javaslat alapján készült. Ez megyékre bontva tartalmazza az összevonásban érintett intézményeket. Somogyban mind a siófoki, mind a nagyatádi kórház szerepel benne. Eszerint 2001 kórházi ágyat érint az összevonás, összesen 21,5 milliárd forintnyi NEAK-bevétellel (NEAK: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő).

A kórház marad, de önállósága megszűnik?
A kórház marad, de önállósága megszűnik?

 

Megosztás