Elzárják a meleg vizet a siófoki iskolákban, mi lesz Nagyatádon?

A siófoki tankerület írt egy levelet az önkormányzatnak, hogy decembertől biztosítsák ők a meleg vizet az iskolai konyhákon. Nagyatádon is visszavettek a hőfokból, de ilyen nem történt, több helyen nem is megoldható.

Lengyel Róbert siófoki polgármester arról tájékoztatott tegnap a Facebook-oldalán, hogy az ottani tankerületi központ levelet írt neki. Eszerint

…a jelen gazdasági helyzetre való tekintettel 2022. december 1. napjától nem tudjuk biztosítani melegvíz ellátását a siófoki köznevelési intézményekben a konyhák részére. Továbbiakban az önkormányzat feladata a melegvíz ellátás biztosítása. Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét!

A polgármester szerint a tartalom és a stílus is önmagáért beszél, jellemző módon minimális együttműködési hajlandóságot sem mutatott a siófoki tankerület. Egyszerűen leállíttatja a használati meleg víz előállítását a siófoki iskolákban.

Nagyatádon nem közöltek ilyet – nyugtatta meg a kedélyeket dr. Horváth Szilárd, a NINESZ igazgatója. – Igaz, az Árpád iskolában is egy rendszeren van a fűtés és a meleg víz, vissza is vettek a hőfokból, de ez még így is elég a mosogatáshoz és a főzéshez. Valószínűleg a kollégiumban is közös lehet a rendszer, de ott már csak azért sem fenyeget hasonló veszély, mert akkor nem tudnának fürdeni a kollégisták, ráadásul hamarosan odaköltözik az idősek otthona átmenetileg. A melegítőkonyhákban pedig saját rendszerünk van. Egyébként egyre többen fizetnek be nálunk, átlagosan már napi 1360 adag ételt főzünk, mintegy 15 százalékkal többet, mint néhány hónapja: egyre több a gyerek is, és egyre többen döntenek úgy, hogy nem főznek otthon az elszabadult energia- és élelmiszerárak miatt, hanem befizetnek hozzánk. Egy külsős felnőtt ebéd most 1250 forintba kerül.

A Bárdos iskolában ugyan nincs konyha, de információink szerint ott sem lenne megoldható a meleg víz elzárása, ugyanis az és a fűtés nem külön körön van, hanem egy rendszerben. A gázkazán először meleg vizet állít elő, és utána cirkuláltatja azt a fűtési rendszerben.

Főznek a kollégium konyháján. Fotó: Röhrig Dániel
Főznek a kollégium konyháján. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás