Emelik 212 önkormányzati dolgozó bérét Nagyatádon

A kötelező bérminimum-emelés miatt. Öt év alatt mintegy 500 millió forinttal nőtt az önkormányzat bérköltsége. Az erre kapott állami támogatás viszont csak ennek a töredékével. Eközben egyre súlyosabb a bérfeszültség.

Mint ismert, jövőre a havi bruttó minimálbér összege 200 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint lesz. Figyelembe véve a munkáltatói hozzájárulás 2,5 százalékos csökkenését, ez tisztán 76 millió forint többletkiadást okoz az önkormányzatnak. A város alkalmazásában álló 268 dolgozóból ugyanis 212-őt érint, vagyis az állomány csaknem 80 százalékát.

Természetesen örömmel vesszük, hogy 20 százalékkal nő a munkatársaink fizetése – mondta Ormai István polgármester. – Az ilyen kormányzati döntések 5 év alatt mintegy 500 millió forinttal növelték a bérköltségeinket. Csakhogy ezeket eddig vagy egyáltalán nem kompenzálták, vagy csak a töredékét. A mostani emelés mértéke pedig messze meghaladja az eddigiekét. 76 millió forintot állami kompenzáció nélkül lehetetlen kigazdálkodni a költségvetésből.

Ráadásul ott van még 56 alkalmazott, akinek nem nő kötelezően a bére, mert a minimumnál magasabb, a kötelező emelés miatt azonban szinte eltűnnek a fizetésbeli különbségek, súlyosbodik a bérfeszültség, mutatott rá a polgármester.

Azok, akik a munkakör, az iskolai végzettség, a munkaviszony időtartama vagy a sajátos szakismeretek miatt a minimálbérnél vagy a garantált bérminimumnál többet keresnek,  joggal vetik fel, miért nem emelkedik az ő fizetésük is. Valamilyen korrekciót az ő esetükben is végre kell hajtani – hívta fel a figyelmet Ormai István. –  Az pedig újabb többletkiadást okoz, aminek, persze, az ellentételezésére még ígéret sincs.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a bérekre megszabott állami támogatás eddig egyszer sem vette figyelembe az inflációt. Ez pedig csupán legutóbb is (októberben) 6,5 százalékos volt.

Hátat fordít a kormány az önkormányzatoknak? - Ebéd utáni alvás az egyik nagyatádi óvodában (korábbi felvétel)
Hátat fordít a kormány az önkormányzatoknak? – Délutáni alvás az egyik nagyatádi óvodában (korábbi felvétel)

 

Megosztás