Emlékparkot adtak át Nagysallérban

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében emlékparkot hoztak létre az egykoron itt vadászó és itt alkotó báró Schell József tiszteletére.

Lábodtól néhány kilométerre található az erdőben eldugva a Somogyi vadgazdálkodás egy kis gyöngyszeme, a Nagysalléri vadászház és a hozzá tartozó komplexum, melynek része a néhány éve felújított „Dr. Studinka László” vadászati és helytörténeti emlékház is. Az épület körüli zöld területet a közelmúltban parkosították 185 fa és cserje ültetésével.

Ennek a parknak az ünnepélyes átadása zajlott le tegnap délelőtt, mely a múlt század közepén itt vadászó és alkotó báró Schell József emlékének tiszteleg. Az bejáratnál egy emléktábla meséli el a báró életmunkásságát. Az elültetett fák többsége ezüsthárs és platán, de akad 6 tulipánfa, illetve központi helyen egy nagyobb méretű törökmogyoró áll.

A báró többször megfordult Petesmalomban gróf Széchenyi Zsigmond társságában, a Studinka családdal jó kapcsolatot ápoltak. A báró művészi vénával volt megáldva, számos vadászattal kapcsolatos festményt, grafikát készített, köztük a petesmalomi vadászház falfestményeit is a 60-as évek elején. Ezeket az évek során többször is restaurálták, végül 2012-ben sikerült oly módon konzerválni, hogy le tudták választani a falról, és így szállíthatóvá, megőrizhetővé váltak a festmények. Ebből hármat áthoztak a nagysalléri emlékházba, melyek teljessé tették az itt található kiállítást. A báró munkásságának emléket állítva hozták létre az emlékparkot, melynek így középpontjában az ő festményei láthatók.

A falfestményeket sikeresen megőrizték az utókornak
A falfestményeket sikeresen megőrizték az utókornak

A nagysalléri emlékház berendezését a közelmúltban fejezték be, itt kapott helyet egyebek között a híres Auloch bika trófea, melyet 1967-ben ejtettek el, és ami az 1971-es vadászati világkiállítás szimbóluma is lett.

Az Aulock bika
Az Auloch bika

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott többek között dr. Kovács Zoltán kormánybiztos. Kiemelte, hogy a közelgő vadászati világkiállítással nem csak a vadászati kultúrát ápolják, hanem számos elveszettnek hitt kulturális hagyatékot is igyekeznek helyreállítani.

1971-ben az akkori világkiállítás meg tudta erősíteni azokat a nagyobb családokat, akik, a vadászati kultúrán keresztül a tudták átvészelni a kommunizmus korszakát – mondta a kormánybiztos. – Segítsünk beteljesíteni, helyreállítani a tisztességüket, a 48-49 előtti magyar családok történelmét. Sokszor elsiklunk afölött, hogy a történelem milyen súlyokat tett ezekre a családokra és a magyar társadalomra. A 30 év nem volt elég, hogy mindent a helyére tegyünk, de az elveszett, elvezettnek gondolt magyar kulturális gyökereket helyre tudjuk állítani. Ez is része a világkiállításnak. Megmutatjuk mindazokat a történelmi, kulturális és szakmai elemeket, amelyek a vadászati kultúrát az egyetemes emberi, és az egyetemes magyar történelem szerves részévé teszik.

Ezt követően Fehér István, a SEFAG vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Röviden elbeszélte, hogyan virágzott fel a somogyi vadászgazdaság, és köszönetet mondott a résztvevőknek. Ezt követően Dr. Koncz István ismertette báró Schell József életútját, végezetül a báró fia, ifjabbik Schell József emlékezett meg édesapjáról.

Szakrális érzülettel említette mindig a vadászat témáját, szinte átszellemült ettől az érzéstől, belső szenvedélye volt, ami a művészetét is ihlette – idézte fel Schell József. – Úgy tartotta, a vadászat elsajátítása lépcsőről-lépcsőről történő folyamatnak kell lennie, minden lépésnek súlya, jelentése van. Minden mai vadásznak is alapvetően így kéne belépnie ebbe a kultúrába.

Fehér István, Schell József és dr. Kovács Zoltán együtt vágták át a szalagot, ezzel átadva az emlékparkot.
Fehér István, Schell József és dr. Kovács Zoltán együtt vágták át a szalagot, ezzel átadva az emlékparkot.

Az ünnepség szalagátvágással és az emlékházban berendezett kiállítás megtekintésével végződött. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október 25-én fog elkezdődni.

Megosztás