Energiaár-robbanás: itt vannak az atádi költségcsökkentő intézkedések

Minden második közvilágítási lámpát lekapcsolják, emelkednek a bérleti és a térítési díjak, a jegyárak és a használati melegvíz díja, az önkormányzati intézményeknél ötödével csökkentik az áram- és gázfelhasználást.

Azért jó hírrel kezdjük: nyitva marad az uszoda és a sportcsarnok is, az edzések, a mérkőzések és az iskolai tornaórák megtarthatók maradnak. Az energiaár-emelések miatt szükséges intézkedések meghozataláról ma délután tárgyalt a nagyatádi képviselő-testület. Jöjjenek a részletek! 

Megmenteni az értékeinket

Alapvetően két irány lehetséges: az egyik, hogy mindent megszüntetni, felszámolni; a másik, többféle változtatást keresni, hogy ne veszítsük el helyrehozhatatlanul mindazt, amit eddig megteremtettünk, fogalmazott bevezetőjében Ormai István. 

Az energiaárak megugrása következményeként meghozandó intézkedések minden nagyatádit érintenek – fogalmazott a polgármester. – Drasztikusan nőnek a ráfordításaink, ha minden pénzünket ere költenénk, elégetnénk a forrásainkat a gázkazánokban. Ez nyilvánvalóan értelmetlen lenne. Ezért mind a 270 alkalmazottunk felelőssége, hogy a sokrétű költségcsökkentő intézkedéseket végrehajtva megőrizhessük a lehetőségeinket. De ez is csak akkor működhet, ha a prognosztizált földgáz- és áramár nem száll el még durvábban.

Önkormányzat és intézményei

Valamennyi önkormányzati intézményre vonatkozik, hogy legalább 20 százalékkal csökkenteni kell a földgáz- és villamosenergia-felhasználását. Ennek tervét az intézményvezetőknek kell kidolgozni és ellenőrizni.

Felülvizsgálnak minden önkormányzat és intézményei által alkalmazott díjat és a szolgáltatások ellenértékét (pl. bérleti díj, térítési díj, lakbér, jegyárak, piaci helyjegy), és meghatározzák az emelésük mértékét.

Mindenhol megvizsgálják, lehetne-e és mennyiért megújuló energiát felhasználni. Több épületben pedig szüneteltetik a fűtést (raktár, garázs, üzlet, edzőterem).

Emelkedni fog a használati melegvíz díja, egyelőre nem tudni, mennyivel, az energiahivatal válaszától függ – erről hamarosan részletesen is írunk egy külön cikkben.

Lekapcsolják Nagyatádon a díszkivilágítást, korlátozzák a karácsony ünnepit is.

A közvilágítás minden második lámpatestjét lekapcsolják az önkormányzati utak mentén.

Emelni fogják a polgármesteri hivatal által szervezett anyakönyvi események díjait.

 

Nagyatádi Óvodák

Összevetésül: a Napsugár Óvoda évi 8,5 millió forintos fűtésköltsége 24,5 millióra nőne. Itt két csoportot nevelnek. Az energetikailag felújított Csillagszem Óvodában négy csoport van, de annak a megemelt költsége is csak 7 millió forintba kerül.

Ezért zárva tartják ideiglenesen (október 1-től jövő év ápr. 30-ig) a Napsugár és a Százszorszép ovit, a három csoportba járó gyerekeket más óvodákban és a bölcsődében helyezik el. A csoportok, természetesen együtt maradnak.

Az említett két oviban felülvizsgálják a gazdaságtalanul működő fűtésrendszert, lehetővé teszik jövőre, hogy elektromos vízmelegítő biztosítsa a melegvizet, és kicserélik a kazánokat.

A többi óvoda csoportszobáiban biztosítani fogják az előírt 22 fokot a nyitvatartás ideje alatt.

 

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ

A következő épületek használatát szüneteltetik a fűtési idényre (okt. 1-től ápr. 30-ig): múzeum, T25 galéria és közösségi ház, Korányi utcai új klubház és az ifjúsági klub, valamint egy raktár és a szoborpark látogatóközpontja (de ott eddig is csak temperáló fűtés volt).

A könyvtár csak korlátozott nyitvatartással biztosítja a szolgáltatását ebben az időszakban, ennek rendjét később ismertetik. A Bodvicai Fiókkönyvtárban elzárják a fűtést.

A sportegyesületek számára eddig térítésmentesen biztosította az önkormányzat a sportcsarnok használatát. Közöttük meghatározó a Rinyamenti Kézilabda Club, amelyik 8-10 csapattal is ott edz. A csarnokban egy jóval takarékosabb működéssel, alacsonyabb hőfokokkal mintegy 30 százalékkal lehet csökkenteni a gázfelhasználást. Ezenkívül sikerült megállapodni az RKC-val egy jelentősebb bérleti díjről, hasonlóképpen a Kaposvári Tankerületi Központtal is, így az általános iskolák is megemelt bérleti díjért veszik majd igénybe az épületet. A középiskolákat fenntartó szakképzési centrummal is erről tárgyalnak. Tehát, mint jeleztük, a sportcsarnok nyitva marad, ha hűvösebb is lesz télen, az iskolai testnevelés órákhoz és az edzésekhez, mérkőzésekhez szükséges hőfokot biztosítják. 

A Mudin Imre Sportpályán lévő létesítmények 3 millió forintról 11 millióra növekvő energiaellátási költségének biztosítására a Nagyatádi FC-nek is hozzá kell járulnia: vélhetően úgy, hogy az általa eddig adott támogatást a közüzemi számlák kifizetésére használja fel az önkormányzat.

 

Városgondnokság

A vásárcsarnokot a piac idején – csütörtökön és szombaton – 12 fokra fűtik fel,  egyébként legalább 5 fokot tartanak ott. Az árusok akkor üzemeltethetnek elektromos berendezést, ha kifizetik az áramköltségét.

A téli időszakra bezárják a Szent István parki nyilvános WC-t és egy szerelőműhelyt.

 

Nagyatádi Fürdők

Az uszoda vizét is termálvízzel fűtik, ebben a létesítményben az áramfogyasztás a magas, hiszen nagy teljesítményű vízforgatók működnek. Ez a költség évi 20 millió forint helyett várhatóan 42 millióra nő. 

Eddig reggel 6 órától este 7-ig volt nyitva hétköznapokon, hétvégéken pedig 7-12 óra között. Az uszodát igénybe vevők 92 százaléka az iskolások és a három egyesület tagjai. Utóbbiaknak tavaly az önkormányzat 8,5 millió forintnyi pályahasználati lehetőséget biztosított, ez az érték most 13-14 millióra nő. A medence pályhasználati díjának a 10 százalékát fizették az idei évtől a sportegyesületek az edzések idejére. Ez októbertől 30 százalékra növekszik. A tankerülettel is sikerült megállapodnia az önkormányzatnak a mintegy 60 százalékos díjemelésről.

A fürdőkben emelkednek a jegyárak, jellemzően egyharmadával (a változások alább részletes láthatók).

A termálban, az uszodában és a strandon is csökken a nyitvatartási idő okt. 1-től (részletek lent).

Az intézkedéseket egyhangúlag fogadták el a képviselők. (A napirendről készült videós felvételt holnap közöljük.)

 

Megosztás