Évente félmillióan nem fizetik a TB-t, mégis ellátást kérnek

Jelentős azoknak a száma, akik munkaviszony vagy egyéb jogosultság hiányában úgy kértek egészségügyi ellátást, hogy nem fizették ki a szolgáltatási járulékot.

„Tavaly több mint 532 ezer, egy évvel korábban pedig 537 ezer olyan személyről tudott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), akinek munkaviszony és egyéb jogosultság hiányában magyarországi lakóhely mellett be kellett volna jelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, de ennek a jogszabályi kötelezettségének nem tett eleget, és piros lámpa mellett vette igénybe térítésmentesen az egészségügyi szolgáltatásokat” – írja a 24.hu.

Az országban évente 8,6 millióan vesznek igénybe valamilyen TB által finanszírozott szolgáltatást. Ám a számok szerint csaknem 6 százalékuk nem fizeti a járulékot, így nem is lenne jogosult a térítésmentes ellátásra. Emiatt szigorúbban ellenőrzik, kik a piros lámpások: július elsejétől akik nem fizetnek egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és hathavi elmaradást halmoztak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Ráadásul az elmaradt járulék befizetésével a jogviszonyt utólagosan sem lehet rendezni. Vagyis az adós betegnek az ellátás után fizetnie kell. A sürgősségi ellátást viszont továbbra sem fogják megtagadni a betegtől.

Megosztás