EXtremeMan Nagyatád: 2019-ben folytatjuk!

Biztosan sokan követték élőben is a szombati versenyt. Akik lemaradtak a főbb eseményekről, azok számára következzen még egy összegzés. A vasárnapi eredményhirdetésen megkezdték a visszaszámlálást a 30. versenyre.

2019. augusztus 10-én Nagyatád ismét helyszínéül szolgál a hosszútávú triatlon bajnokságnak, immáron 30. alkalommal! Ezekkel a sorokkal fejezték be a 2018-as eXtremeMan versenyt a vasárnapi eredményhirdetésen, ahol Ormai István polgármester ünnepélyesen lezárta az idei bajnokságot, egyben elindították a visszaszámlálást a következő évre. A ketyegő órát Önök is megtekinthetik az extrememan.hu-n. 

A számok egyes olvasóink számára kicsit összezavarók lehetnek: hogyan lehet jövőre a 30. verseny, amikor idén volt  28. bajnokság? A válasz roppant egyszerű: a nagyatádi ironman születésekor, 1990-ben az akkor még 30 főnél alig több indulóval megrendezett verseny még nem volt országos bajnokság, ezt a titulust csak 1991-ben szerezte meg Nagyatád. Így aztán mindig eggyel több verseny volt városunkban, mint OB.

Hosszúra nyúlt idén is az év leghosszabb napja. Egészen éjfélig várta a műsorvezető, Péter Attila a célba érkező versenyzőket. Természetesen a nézők és szurkolók sem unatkoztak, sőt, éppen éjfél előtt várták a legnagyobb lelkesedéssel és karneváli hangulattal a késő éjszakai versenyzőket. Ezek közé tartozott a legendás Szebeni Bandi bácsi is, aki immáron 28. alkalommal teljesítette a nagyatádi hosszútávot. 30 fős szurkolótábor futott ki elé a Zrínyi utcára, hogy bekísérjék őt az utolsó kilométerén a célkapuba, ekkor már az éjféli tűzijáték fényeiben. A lelkes kísérőbizottságban még Hajnal Adrienn is részt vett, aki tavaly lett bajnok Nagyatádon, idén pedig az előkelő 3. helyen végzett.

A tavalyi bajnoknő a harmadik helyen végzett
A tavalyi bajnoknő a harmadik helyen végzett

A hölgyek versenye sok meglepetést tartogatott idén. Tavaly Hajnal Adrienn a kerékpáron tett szert jókora előnyre, amit aztán a futás során végig megtartott. De már tavaly is Dr. Szentpéteri Diána volt az, aki a legjobb futóidőt teljesítette. Idén Diána rengeteget fejlődött kerékpáron is, így Adrienn tavalyi stratégiáját keresztülhúzva már két keréken az élre tört, és elsőként szállt le a depóban. A második helyre pedig egy még viszonylag újnak mondható triatlonista, Mélypataki Réka küzdötte fel magát, megelőzve Adriennt és Kővári Lucát, aki egyébként a tavalyihoz hasonlóan a legjobb úszóidőt teljesítette.

A női győztes: Dr. Szentpéteri Diána
A női győztes: Dr. Szentpéteri Diána
Mélypataki Réka a célban
Mélypataki Réka a célban

Ahogy arról már szombaton beszámoltunk, a férfi bajnok abszolút versenyben idén Petsuk Zoltán lett, aki az elmúlt években többször körbetotózta a dobogó első fokát. Már tavaly is az elmúlt évekhez képest rekord időt teljesített, hiszen megdöntötte az addigi pályacsúcsot. A gond csak az volt, hogy akkor Major Joe és Flander Marci gigászi küzdelme minden korábbi időt felülmúlt, így született meg a tavalyi, Marci által felállított pályacsúcs és futáson a szakaszrekord. Petsuk Zoli már saját elmondása szerint is tudta magáról, hogy évről-évre fejlődik. Ehhez rendkívül szilárd jellem szükséges, a maratonon is végig megfigyelhető volt, ahogy Zoli minden mozdulata tudatos volt, minden frissítés beütemezett, minden lépés fegyelmezett ütemet követett. Ahogy a szakkomentátor, Molnár Gergő is fogalmazott, Zoli egész éves edzésterveit fegyelmezetten és alázatosan végezte. Még a kerékpár közben szerzett defekt sem állhatta útját, ami nélkül egyébként Zoli egyéni csúcsot állított volna fel. Ennyi befektetett munka után igazán kijárt neki a győzelem. A célkapuban a köszönet rózsáját kedvesének, Zelinka Gabriellának adta át, aki maga is többszörös bajnok Nagyatádon, nem mellesleg a pályacsúcs tartója a női mezőnyben. Így az eXtremeMan történetében most először két nagyatádi bajnok egy párt is alkot.

Új bajnokot köszönthettünk: Petsuk Zoli a célkapuban
Új bajnokot köszönthettünk: Petsuk Zoli a célkapuban
A köszönet rózsáját Zoli Zelinka Gabriellának adta át
A köszönet rózsáját Zoli Zelinka Gabriellának adta át

Flander Marci sem szégyenkezhet, hiszen egy négyszeres bajnoki sorozat után egy ezüstérem beszerzése igazán nem elhanyagolható teljesítmény, ráadásul a Nizzai Ironmanen hawaii kvalifikációt is szerzett, így még izgalmas év vár rá. 

Baráti koccintás a célban Petsuk Zoli és Flander Marci között
Baráti koccintás a célban Petsuk Zoli és Flander Marci között

Az első tíz versenyző között is akad még említésre méltó: Szilágyi Péter a harmadik helyre küzdötte fel magát, egy darabon még a tavalyi bajnokkal is együtt futott. 7. helyen végzett Zsódér Zsolt, aki a 90-es évek elején két alkalommal is bajnok volt Nagyatádon, és aki több éves kihagyás után tért vissza a nagyatádi pályára, igaz, a korábbi versenyeken gyakran itt járt szurkolóként és váltócsapatban is. Idén Janota Zoltán, korábban nagyatádi, most székesfehérvári versenyző a 9. helyen végzett. Vatai Miklós, többszörös dobogós pedig az 5. helyen fejezte be a versenyt.

Szilágyi Péter is helyet szerzett a dobogón
Szilágyi Péter is helyet szerzett a dobogón

Kovács István Kokó, a verseny egyik támogatója is sikeresen beérkezett, de mint elmondta, nem volt könnyű dolga. A kerékpáron defektet kapott, a futás elején pedig a gyomra panaszkodott, emiatt gyakran kellett felkeresnie a mellékhelyiséget. De az utolsó két körében feltámadt hamvaiból, és mosolyogva tudta befejezni a versenyt. Igaz, egyéni csúcsot nem sikerült szereznie, de, mint mondta, az idei versenyből tanulta a legtöbbet.

„Az idei versenyből tanultam a legtöbbet” – meséli Kokó

A 628 nevezett versenyzőből összesen 579-en értek célba, így a szokásos 5-10 százalékos lemorzsolódás idén is bekövetkezett. A 242 váltócsapatból csak 3 nem fejezte be a versenyt. A futópálya felügyelő orvosának, idősebb Dr. Herr Gyulának a maraton alatt senkit nem kellett egészségügyi okokból kiállítania. Mindössze három versenyző lépte túl a szintidőt – de mivel ezek csak egy-két perces csúszások voltak, így a rendezőség engedélyezte, hogy befejezhessék a versenyt. A versenyzőknek idén kemény hőingadozással kellett megküzdeniük: a reggeli borongós, esős 20 fokot napközben felváltotta egy szúró napsütéses, szanuajellegű, párás, meleg idő. A frissítőállomásokon bőségesen fogyott a víz és a vizes szivacs. 

A váltócsapatok ilyen háromdarabos, egyesíthető érmet kaptak.
A váltócsapatok ilyen háromdarabos, egyesíthető érmet kaptak.
Az első futót idén is városunk polgármestere, Ormai István, és a versenyigazgató, Dr. Herr Gyula vezették fel
Az első futót idén is városunk polgármestere, Ormai István, és a versenyigazgató, Dr. Herr Gyula vezették fel

Összességében elmondhatjuk, hogy idén sem szenvedett hiányt izgalmas fejleményekben a nagyatádi verseny. Jövőre pedig még nagyobbak várnak ránk, hiszen 30. jubileumára készül az eXtremeMan szervezőbizottsága. Jó felkészülést kívánunk mindenkinek, és ne feledjék: az út maga a cél!

A verseny eredményei elérhetők az evochip oldalán!

Megosztás