Ezt gondolják a nagyatádiak a szigorításokról

Mindenekelőtt azt, hogy elkésett a kormány a tegnap életbe lépett korlátozó intézkedésekkel. Az is kiderül az általunk megkérdezett emberek véleményéből, hogy nehezen igazodnak el a vírushelyzettel kapcsolatban.

Név nélkül kértük a nagyatádiak véleményét. Éppen azért, hogy őszintén és félelem nélkül elmondhassák, mit gondolnak a járvány ellen hozott kormányzati szigorításokról.

– Amikor Nagyatádon még csak a kormánypropaganda rémhíreiből ömlött a koronavírus, szóval tavasszal, bezártak mindent és mindenhol, ha kellett, ha nem. Nyáron meg, mintha mi sem történt volna, mindent szabadjára engedtek, a nagyjaink jól elvoltak az Adrián, nekünk meg, ugye, „több Balaton”, aztán amikor ősszel elkezdtek egyre jobban emelkedni a számok, már igencsak látszott, hogy baj van, akkor még mindig csak a szöveg ment, hogy most a gazdaság megmentése az elsődleges, hát, jelentem, az én munkahelyemet nem sikerült megmenteni, szerintem nem is akarták, csak a duma van meg az óriásplakátok, arra van pénz – fakadt ki egy ötvenes családapa. – Most kezdenek el kapkodni?! Ezt a fejetlenséget! Már régen elkéstek vele! Dillettáns banda!

– Októberben kellett volna alkalmazni azt a szigorúságot, amit tavasszal csinált a kormány – mondta egy 35 éves édesanya. – Akkor én nem is vettem komolyan ezt az egészet, nem csoda, errefelé semmi jele nem is volt, de, sajnos, most már a környezetemben is vannak betegek, és, bizony, nincsenek túl jó állapotban. Az nagy baj, hogy a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók szűrésével igencsak elkéstek. Nekem egy ovis és egy általános iskolás gyermekem van, most szívesen otthon tartanám őket – nem úgy, mint tavasszal –, de azt mondták, legfeljebb két hétre lehet, úgy meg nincs értelme.

– Próbálok kevésbé indulatosan fogalmazni – kezdte egy harmincas férfi. – Szerintem szándékosan hagyták idáig elfajulni a helyzetet, hogy aztán megint jól rá lehessen ijeszteni az emberekre. Ugye, a szennyvízminták és a különböző tendenciák is hetekkel előre jelzik, mi várható. Akkor ugyan mi a fenét csináltak egész októberben?! Még pár napja is tele voltak a futballstadionok! Nyilván, ha akarták volna, időben megfékezhették volna a vírus terjedését. Amit pedig közben, a háttérben sunyi módon művelnek, az vérlázító: szórják a milliárdokat a saját embereiknek, bebetonozzák a közpénzek lenyúlását örök időkre! Ez a fontos nekik, semmi más!

– Hát, én nem tudom, biztos rendben van, akik értenek hozzá, azok tudják, hogy mit kell csinálni. Én nem értek hozzá – bizonytalankodott szinte ugyanúgy két megszólított.

– Nagy hiba volt a nyáron szabadjára engedni a vírust, és már ősz elején kellett volna fokozatos intézkedéseket hozni. Nem pedig most egyszer csak odacsapni, mint valami rossz gyereknek, büntibe vágni az egész országot, hogy most aztán este 8-kor ki se léphetsz az utcára, legföljebb kutyával, nevetséges! A teszteléseket és a kontaktkutatást is elhanyagolták, arról nem is beszélve, hogy hagyták büntetlenül, sőt, szó nélkül terjeszteni az ostobaságot a fő vírustagadóknak, persze, hogy nagyon sokan nem vették komolyan a dolgot – így egy fiatalember.

– Nekem komoly gond a hét órás zárás – jelezte egy fiatal vállalkozó hölgy. – A legtöbben csak munkaidő után tudják igénybe venni a szolgáltatásomat, ezért este 11-ig szoktam dolgozni. Most kénytelen vagyok hétvégén is nyitva tartani, hogy legalább részben behozzam a kiesést. Egyébként pedig azt gondolom, hogy amíg eltitkolják, mi folyik a kórházakban, addig nem látják az ostoba emberek, mi a tényleges helyzet, szóval, a kormány maga alatt vágja a fát ezzel.

– Elkéstek ezekkel az intézkedésekkel, de amúgy szükség van rájuk – vélekedett egy 60-as férfi. – Azt nem értem, a polgármesterünk miért nem tette kötelezővé mindenhol a maszkhasználatot. A gyógyfürdőben pedig meg kellett volna hagyni a gyógykezeléseket.

– Előbb kellett volna meghozni a szigorító intézkedéseket, akkor valószínűleg megúszhattuk volna ezt a nagy káoszt, főleg, ami a magyar kórházakban van – ezt említette egy középkorú édesanya.

– Az imént lomin voltam, azt láttam, az emberek rendesen viselik a maszkot. Egyébként kettősség van bennem, nem tudom eldönteni, mi a valóság – vallotta be egy kétgyermekes fiatalasszony. – Nálunk ovibezárás volt, az óvó néni, úgy hallom, még mindig nincs túl jól. Halottam, hogy pl. Győrben volt olyan szülő, aki eltitkolta, hogy covidos, bevitte a gyereket az oviba a többi száz gyerek közé. Már az ismeretségi körömben mindenhol van fertőzött. Mindenféléket hallani, nem tudom eldönteni, mi a valóság.

Megosztás