Felmérés: a lakosság 85 százalékát érinti a rezsidrágulás

Legalábbis a saját bevallásuk szerint. Nagyatádon ennél kisebb lehet az arány, de főleg az ún. Kádár-kockákban és a nem újraszigetelt társasházakban élők számára egyértelműen többe fog kerülni a fűtés és a villany.

Már nincs min spórolni, egyrészt sokat fűtünk cserépkályhával, tehát télen is kevesebb gázt fogyasztunk, másrészt évek óta rutinszerűen takarékoskodunk az árammal – mondta egy családos édesanya. – Esténként minden elosztót lekapcsolunk, a wifi sem megy, a gyerek is kikapcsolja a laptopját. Ellenőriztem, mi elvileg gázból és áramból is alatta vagyunk a határértéknek.

Mint hozzátette: még tavaly vásároltak több mint 100 ezer forintért tűzifát, a családapa szerint remélhetőleg kitart az idei tél végéig.

A hatvanas éveiben járó Terike viszont egyértelműen kijelentette, hogy őket súlyosan érinteni fogja a rezsidrágulás.

Nekünk sokkal többe fog kerülni a fűtés, egy 100 négyzetméteres házban élünk hárman, gázkazánnal fűtünk, amit nem tudunk kiváltani, mert a fatüzeléshez kéményre és egyéb átalakításokra lenne szükség, a rendszer kiépítése kb. 1 millióba kerülne, szóval, elég komoly bajban vagyunk.

A nála egy nemzedékkel idősebb Margit néni egyedül él Henészben, egy kb. 80 négyzetméteres régi családi házban, nincs is bevezetve hozzá a gáz.

A konyhában van egy sparheltem, a két szobát pedig egy cserépkályhával fűtöm. Szóval fával fűtök és azzal is főzök. Már a tavaly télen 300 ezerbe került a fa, idén úgy mondták, a duplája lesz, több mint egy hónapja ígérik, hogy hozzák, de még nem ért ide.

Egy Aradi utcai lakásban élő családapa kérdésünkre azt mondta, új nyílászáróik vannak, valamelyest javult az otthonuk szigetelése, talán ennek is köszönhető, hogy számításaik szerint ők beleférnek a limitbe. 

Illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel
Illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel

Nagyatádon tehát viszonylag kiegyenlített képet kaptunk, legalábbis az országos kutatáshoz képest mindenképpen. A Pulzus Kutató Napi.hu kérésére végzett felmérése szerint csak a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsicsökkentés korlátozása, pedig a kormány azt állította, hogy a háztartások 75 százaléka belefér az átlagos keretbe.

A saját bevallása szerint a lakosság 85 százaléka készül arra akár már ettől a hónaptól kezdve, hogy drasztikusan nőni fog a rezsiszámlája. Ráadásul egyharmaduk tehetetlenül nézi az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tud már többet spórolni. Nehezebb helyzetben vannak az idősek és a nők. A kisvárosok lakosai képesek a legkevésbé a további spórolásra, és némileg meglepő módon a falvak lakói azok, akik kiemelkedően magas arányban tudnak takarékoskodni a gázzal (alternatív fűtési lehetőségeik vannak). 

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás