Elkeserítő: 27%-kal drágultak az élelmiszerek

Minden általunk megkérdezett nagyatádi érzi a folyamatos drágulást. A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek a KSH friss adatai szerint. 24 éve nem romlott ennyit a pénzünk, 13,7%-os a júliusi infláció.

– Korábban megszokásból vásároltam, azt vettem meg, amit szeretek, nem igazán figyeltem az árakat, mert nem ért meglepetés a kasszánál – mondta el egy kétgyermekes édesanya. – Az utóbbi időben viszont inkább az akciós termékeket választom, mindennek megnézem az árát.

A Portfolio gyűjtése szerint az alábbi élelmiszerek drágultak a legjobban tavaly július óta:

  • margarin 65,8%
  • kenyér 57,9%
  • tejtermékek 43,8%
  • baromfihús 38,8%
  • péksütemények 38,5%
Fotó: Röhrig dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Összességében az elmúlt egy évben az élelmiszerek árai 27 százalékkal emelkedtek.

– Én csak ide a közeli boltba tudok menni a lábam miatt. Ha akciós a hús, akkor nagyobb mennyiséget veszek és lefagyasztom – mondta el egy egyedülálló nyugdíjas asszony. – Ha hétvégén jönnek a gyerekek, akkor egyelőre még nem spórolok, de hamarosan azt hiszem, hogy akkor is kell.

A tartós fogyasztási cikkekért 14 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, a szolgáltatások díja 6,7 százalékkal nőtt. A kenyér egy hónap alatt majdnem 13 százalékkal drágult.

– Nem tudom, hogy mi lesz télen, amikor majd jönnek az rezsiszámlák. Vagy fűtünk vagy eszünk. Ha egyáltalán lesz gáz – válaszolta kérdésünkre a férjével közös háztartásban élő nyugdíjas hölgy. 

Egy hónap alatt annyival nőttek az árak, mint a 2020-ban egy év alatt. Az elemzők a következő hónapokra még ennél is magasabb inflációt jósolnak, ugyanis a rezsicsökkentés megnyirbálása újabb áremelési hullámot indíhat el.

 

Megosztás