Feloldották a látogatási tilalmat a kórházban

Bizonyos szabályok betartásával újra lehet látogatni a kórházban fekvő betegeket, a COVID osztály kivételével. Csaknem 9 hónapig volt érvényben a korlátozás.

A Nagyatádi Kórház facebook oldalán jelent meg a közlemény, hogy május 21-től ismét lehetőség van a kórházban ápolt betegek felkeresésére. A látogatási tilalmat még 2020. szeptember elsején vezették be, vagyis csaknem 9 hónapja. Most az alábbi szabályok szerint látogathatjuk beteg hozzátartozóinkat:

  • A Nagyatádi Kórház házirendje szerinti ajánlott látogatási idő 2021. május 21-től a hét minden napján: 14:00 órától 18:00 óráig terjed.
  • A látogatók belépési pontja a főbejárat.
  • A látogatás feltétele, hogy a látogató érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy védettségi igazolvány hiányában a látogatást megelőző 48 órán belül történt mintavételezés után végzett negatív eredményű SARS-CoV-2 PCR teszttel rendelkezzen, és e dokumentumokat be is mutassa.
  • Egy beteghez naponta egy látogató mehet be, maximum 60 perces időtartamra.
  • Az egészségügyi intézménybe történő belépéskor háromrétegű sebészeti maszk vagy FFP2 vagy FFP3 viselése mellett a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet mérés kötelező.
  • Amennyiben a beteg állapota megengedi, az időjárás függvényében lehetőség szerint szabadtéren történik a látogatás, ebben az esetben nincs korlátozva a látogatók száma.

A látogatási tilalom feloldása nem teljes körű: a COVID osztályokon kezelt betegek nem látogathatók, az egészségügyi törvényben foglaltak kivételével (11. § 3-6):

(3) A súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Cselekvőképtelen beteg esetén a fenti személy megjelölésére a 16. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott személy is jogosult. E bekezdés alkalmazásában súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai gyógyszerrel sem szüntethetők meg, illetőleg pszichés krízishelyzetben van.

(4) A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.

(5) A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.

(6) *  A beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel vagy vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjával való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.

A kórház dolgozói kérik mindenki együttműködését és a szabályok maradéktalan betartását.

Megosztás