„Fogalmunk sincs, hogyan tovább.”

Az állatvédők mindig erejükön felül teljesítettek, ám a kormány utolsó három nagy visszhangot keltő intézkedése újabb jelentős terhet ró az önkéntesekre. A Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesületnél jártunk.

Magyarországon az állatvédelem állami feladat lenne, ám legtöbb esetben ezt a feladatot civil szervezetek és egyesületek végzik, az állatmentők 99 százaléka önkéntes és ingyen dolgozik. Munka pedig akad bőven, a legóvatosabb becslések szerint is milliós nagyságrendben vannak kóbor állatok az országban.

Ugyan a kormány 2021 februárjában indított egy online konzultációt az állatvédelemmel kapcsolatban, ezért úgy tűnhetett, hogy végre komolyabban veszik azt. Egy kis előrelépés történt az ügyben, 1,5 milliárd forintot elkülönítettek állatvédelemre. A Magyar Falu Programon keresztül az 5000 fő alatti települések ebből a keretből 500 millió forintot igényelhettek az állatok ivartalanítására. 2022. január 1-jén pedig elfogadták az új állatvédelmi törvényt, amiben bővült az állatkínzás minősített eseteinek köre és magasabb, akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. A valóság persze teljesen mást mutat: az állatkínzókat a legritkább esetben ítélik letöltendő szabadságvesztésre, jellemzően inkább felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kapnak.

A gyepmesteri telepek munkáját és körülményeit is szigorúbban szabályozza a rendelet, ám az ide bekerült állatokat, amennyiben nem jelentkezik értük senki és tartását egy állatmenhely sem tudja vállalni, a befogadástól számított 45. napon elaltathatják.

Folyamatosan 70-80 kutyánk van – mondta el Simon Ivett, a Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesület elnöke. – Elég szigorú szabályok vannak az örökbefogadásra, helyszíni felmérést is végzünk az örökbefogadás előtt. De így is van, hogy akár egy nap múlva visszakapjuk az állatot. Volt olyan is, hogy 9 év után hozták vissza hozzánk az örökbefogadott kutyát. A kutyákat ivartalanítva, oltva, féregtelenítve adjuk oda, az örökbefogadás költsége 20.000 forint, ami kevesebb, mint amennyit egy-egy kutyára ráköltünk.

Az új rezsiszabályok, a KATA kivéreztetése, illetve az, hogy csak magánszemélyek tankolhatnak hatósági áron, lecsapódik az állatvédelemben is.

Van egy ház a Petőfi utcában, a műtét után lábadozó állatokat ott szállásoljuk el, amíg megerősödnek és kikerülhetnek hozzánk. A rezsiköltsége a háznak átalányban eddig 40.000 forint volt. Most minimum havi 200.000 forinttal számolok havonta.

Az állatorvosi költségek is magasak, még úgy is, hogy dr. Termann Zsuzsa kedvezményt ad az állatmenhelynek. A KATA adónem kvázi eltörlése után ő is kénytelen árat emelni. De nem csak az adóvonzata lesz magasabb az állatgyógyászatnak, hanem az állatgyógyszerek ára is jelentősen emelkedett az utóbbi időben.

Ráadásul a rekordinfláció az adakozási kedvből is visszavesz.

Naponta 30-40 kg táp fogy. Évente kétszer tartunk állateledelgyűjtést, karácsonykor és húsvétkor. Többször nincs értelme, a legutóbbi gyűjtéskor már amúgy is kevesebbet kaptunk. Nyilván az emberek először maguknak vesznek ételt és a mostani gazdasági helyzetben egyre inkább másodlagos az állatok élelmezése. Tankolni pedig az egyesület autójába csak piaci áron tudok, ezért inkább a sajátommal járok mindenhova.

Félő, hogy a fenti okok miatt még több állat kerül utcára, mert sokan lesznek, akik nem tudják tovább etetni a kedvenceiket.

Ha nem lenne a svájci Hundehilfe Ungarn és az osztrák Hungarydogs szervezet, akkor nem tudom, hogy mihez kezdhetnénk. Ők segítenek elhelyezni a kutyákat, ételre, gyógyszerekre is küldenek pénzt, gyakorlatilag egy külföldi örökbefogadásnál minden költséget átvállalnak. Az ivartalanítási programunkat is támogatták. De mostanában náluk is fennakadások vannak, külföldön is akadozik az örökbefogadási és adakozási kedv. Az önkormányzattól kapunk némi támogatást, segítettek új kenneleket kialakítani. Ezen kívül az adó 1% százalék felajánlások valamelyest nőttek az utóbbi években.

Jelenleg Ivetten kívül 2 önkéntes és egy közfoglalkoztatott dolgozik a menhelyen. A közfoglalkoztatott sorsa kérdéses a közmunka tervezett leépítése miatt.

– A helyzet eléggé kilátástalan, fogalmunk sincs, hogyan tovább – zárta a beszélgetést Ivett.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás